Składniki (na tortownice o średnicy 21cm):
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Chmurka:
- 3 białka jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 4 połowki brzoskwini z puszki
Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę masło i zaczynamy rozcierać masło z suchymi składnikami na drobną kruszonkę. Do tego dodajemy żółtka jaja i wyrabiamy wszystko na jednolite, sprężyste ciasto. Dobrze jest je wyrabiać chwilę na posypanej mąką stolnicy. Ciasto dzielimy na 2 kawałki – 2/3 i 1/3 kawałka ciasta. Oba zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum godzinę.
Po godzinie nastawiamy piekarnik na 180°. Formę do pieczenia wykładamy papierem, możemy także wyłożyć nim brzegi formy lub posmarować je odrobiną masła i obsypać mąką.
Wyciągamy większy kawałek ciasta z zamrażalnika i ścieramy go na dużych oczkach tarki. Startym ciastem wykładamy dno formy do pieczenia i tworzymy lekki brzeg. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 20 minut. Po tym czasie wyciągamy do ostygnięcia.
Białka jajek wlewamy do dużej miski i ubijamy mikserem na gęstą i puszystą masę. Nie przestając miksować, dodajemy porcjami cukier puder, aż piana stanie się sztywna i szklista. Następnie, dodajemy budyń i dokładnie miksujemy. Nie przestając miksować dodajemy małym ciurkiem olej i dokładnie miksujemy.
Brzoskwinie wyciągamy z syropu i kroimy w plasterki. Masę z białek przekładamy do formy z podpieczonym spodem, dokładnie rozprowadzamy i wyrównujemy. Na wierzch układamy pokrojone plasterki brzoskwiń. Wyciągamy mniejszy kawałek ciasta z zamrażarki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i ciastem posypujemy wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika na kolejne pieczenie na około 35-40 minut, aż wierzch będzie złocisty. Upieczone ciasto wyciągamy do całkowitego ostygnięcia.