Ciasto ,,Chmurka” z brzoskwiniami

Drukuj
 27.03.2018   Magda

Ciasto ,,Chmurka” to małe, ale bardzo słodkie i pyszne oszustwo – smakuje bardzo podobnie jak klasyczny sernik z brzoskwiniami, ale nie ma w nim grama sera. Za to jest puszysta, lekka i subtelnie śmietankowa masa z ubitych białek upieczona między dwoma warstwami kruchego ciasta. Smakowita propozycja od Święta ale też na co dzień.

Składniki (na tortownice o średnicy 21cm):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Chmurka:

  • 3 białka jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 4 połowki brzoskwini z puszki

 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę masło i zaczynamy rozcierać masło z suchymi składnikami na drobną kruszonkę. Do tego dodajemy żółtka jaja i wyrabiamy wszystko na jednolite, sprężyste ciasto. Dobrze jest je wyrabiać chwilę na posypanej mąką stolnicy. Ciasto dzielimy na 2 kawałki – 2/3 i 1/3 kawałka ciasta. Oba zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum godzinę.

 

Po godzinie nastawiamy piekarnik na 180°. Formę do pieczenia wykładamy papierem, możemy także wyłożyć nim brzegi formy lub posmarować je odrobiną masła i obsypać mąką.

 

Wyciągamy większy kawałek ciasta z zamrażalnika i ścieramy go na dużych oczkach tarki. Startym ciastem wykładamy dno formy do pieczenia i tworzymy lekki brzeg. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy 20 minut. Po tym czasie wyciągamy do ostygnięcia.

 

Białka jajek wlewamy do dużej miski i ubijamy mikserem na gęstą i puszystą masę. Nie przestając miksować, dodajemy porcjami cukier puder, aż piana stanie się sztywna i szklista. Następnie, dodajemy budyń i dokładnie miksujemy. Nie przestając miksować dodajemy małym ciurkiem olej i dokładnie miksujemy.

 

Brzoskwinie wyciągamy z syropu i kroimy w plasterki. Masę z białek przekładamy do formy z podpieczonym spodem, dokładnie rozprowadzamy i wyrównujemy. Na wierzch układamy pokrojone plasterki brzoskwiń. Wyciągamy mniejszy kawałek ciasta z zamrażarki, ścieramy na tarce o grubych oczkach i ciastem posypujemy wierzch ciasta.

 

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika na kolejne pieczenie na około 35-40 minut, aż wierzch będzie złocisty. Upieczone ciasto wyciągamy do całkowitego ostygnięcia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.