Ciasto marchewkowe z kruszonką i polewą

Drukuj
07.11.2020   Magda

Proste, zapewne wszystkim dobrze znane ciasto marchewkowe, wyjątkowe w smaku, wilgotne, słodkie i aromatyczne. Lubię w każdej postaci. W tym wydaniu z pyszną kruszonką i polewą z serka śmietankowego, której przygotowałam bardzo dużo i naprawdę obficie polewałam sobie każdy jeden kawałek ciasta.

Składniki (na tortownicę o średnicy około 21cm):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 75g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 średnie marchewki, obrane i starte na drobne oczka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • po pół łyżeczki mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru
  • łyżka ekstraktu waniliowego – domowej roboty

Na kruszonkę:

  • 100g zimnego masła
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Na polewę:

  • 100g kremowego serka
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Zaczynamy od przygotowania kruszonki – do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon i dodajemy pokrojone w małą kostkę zimne masło. W palcach rozcieramy masło z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji kruszonki – mniejsze i większe grudki ciasta. Wstawiamy do lodówki do chwili użycia.

 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy odrobiną tłuszczu i wysypujemy bułką tartą – opcja dowolna. Nastawiamy piekarnik na 180°.

 

Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier i ucieramy na jasny, puszysty krem. Nie przestając miksować, dodajemy do masy po jednym jajku, miksując do połączenia. Do tego dodajemy proszek do pieczenia, sodę, przyprawy oraz ekstrakt waniliowy – miksujemy do połączenia. Miksując, dodajemy do ciasta na przemian mąkę oraz mleko, zaczynając i kończąc na mące. Miksujemy do połączenia w jednolite ciasto. Odkładamy mikser, bierzemy szpatułką silikonową i jeszcze 2-3 razy mieszamy ciasto ręką, zeskrobując co tam się nie udało wmiksować ze ścianek miski i z dna. Dodajemy startą marchewkę i mieszamy szpatułką delikatnie do połączenia. Gotowe ciasto wlewamy do formy. Na wierzch posypujemy równomiernie i obficie przygotowaną wcześniej kruszonką.

 

Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem do pieczenia czy upiekło się w środku – po wyciągnięciu patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Polecam jak tylko się da je złapać, wypakować je z formy i odkleić papier w boków, aby ciasto się nie zaparowało.

 

W międzyczasie robimy polewę do ciasta – kremowy serek mieszamy dokładnie rózgą cukierniczą z mlekiem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy cukier, sok z cytryny, szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy – mieszamy do dokładnego połączenia. Gotową polewą możemy polać ostudzone ciasto lub obficie polać każdy ukrojony kawałek ciasta. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.