Śledzie w sosie musztardowym

Drukuj
18.12.2023   Magda

Śledzie w musztardzie są jednymi z moich ulubionych śledzi. Czasem kupuję gotowe, ale prawda jest taka, że w tych sklepowych to jest bardziej polowanie na mały kawałek śledzia w oceanie sosu, a powinno być na odwrót. Na Święta nie ma co się sklepowymi posiłkować, kiedy przygotowanie własnych jest mega proste, szybkie i w takich proporcjach śledzia do sosu jak lubię. Mój sos jest pikantno- słodki, z delikatną nutą czegoś kwaśnego którą uzyskuje dodając… sok z kiszonych ogórków – zaufajcie mi, że jest to coś tak niewielkiego a robi mega różnicę. Nie macie, wkropcie odrobinę soku z cytryny. Dla mnie ten balans smaków jest bardzo istotny. Dajcie im się fajnie przegryźć przez noc w lodówce i można zajadać.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • około 300g filetów śledziowych, najlepsze Matjasy, ale mogą być też a’la Matjas, u mnie z solanki
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • czubata łyżeczka musztardy francuskiej ziarnistej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • łyżka miody
  • 1/5 łyżeczki curry
  • 2 małe lub 1 duża cebulka szalotka
  • łyżeczka soku z cytryny lub 1 łyżka wody spod ogórków kiszonych
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku

 

Zanim zaczniemy przygotowywać śledzie, sprawdźmy czy te kupione nie są zbyt słone. Jeśli tak, wkładamy je do miski z wodą do namoczenia – najlepiej jest sprawdzać co jakiś czas czy już są dobre. Moim wystarczyło 30 minut w wodzie. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy w kawałki, takie mniej więcej na kęs.

 

Cebulę szalotkę obieramy i kroimy w krążki. Solimy odrobinę, wcieramy lekko sól i zostawiamy na 5 minut.

 

Do miski przekładamy składniki na sos – musztardę Dijon, ziarnistą, śmietanę, miód, curry oraz sok lub wodę spod ogórki. Dokładnie mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku pieprzem. Nie polecam doprawiać na tym etapie solą, pamiętajmy że śledzie puszczą jeszcze trochę soli oraz szalotka.

 

Dodajemy do sosu śledzie oraz szalotkę, delikatnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki do przegryzienia się – minimum 3-4 godziny. Podajemy schłodzone.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.