Składniki (na 4-5 dużych porcji):
- 500g filetów śledziowych matjas z oleju
- 170g marynowanych pieczarek – mały słoik
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- 2 czubate łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki
- płaska łyżeczka suszonego szczypiorku
- czarny pieprz świeżo mielony oraz pieprz cytrynowy do smaku
Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy, przekładamy do dużej miski gdzie będziemy mieszać wszystkie składniki. Pieczarki i ogórki kroimy w małą kostkę, podobnej wielkości, wrzucamy do miski.
Śledzie odcedzamy z oleju, najlepiej jest je też oszuszyć ręcznikiem papierowym z oleju. Kroimy filety wzdłóż, a następnie w małą kostkę, ale trochę większą niż ogórek i pieczarki, bo to śledź ma być najbardziej wyczuwalny. Przekładamy do miski.
Do składników w misce dodajemy majonez, śmietanę, natkę pietruszki, szczypiorek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz pieprzem cytrynowym i mieszamy. Nie podałam w składnikach soli, bo moje śledzie i ogórki były na tyle słone, że nie wymagały dosolania. Śledzie przykrywamy i odkładamy do lodówki do przegryzienia, najlepiej na całą noc.