
Składniki (na 4 duże porcje):
- 350g makaronu – u mnie świderki
- 150g tuńczyka w puszcze
- 250g pomidorków koktajlowych
- około 60g fioletowych oliwek kalamata
- około 60g zielonych oliwek
- łyżka kaparów
- skórka otwarta z połowy cytryny
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- łyżka siekanej świeżej bazylii
- szczypta cukru
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w dobrze osolonej wodzie. Po odcedzeniu przelewamy kilka razy zimną wodą aby się nie posklejał.
W tym czasie kroimy pomidorki koktajlowe na pół, przekładamy do miski. Dodajemy do nich przecięte na pół oliwki, posiekane kapary, posiekaną bazylię, sok z cytryny, szczyptę soli oraz cukru – wszystko razem mieszamy i odstawiamy aby pomidory puściły trochę soku.
Do zmacerowanych pomidorów dodajemy zimny i odcedzony makaron. Do tego dodajemy odciśniętego z puszki tuńczyka. Dodajemy skórkę z cytryny, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na około godzinki przed podaniem, ponieważ sałatka smakuje najlepiej gdy się lekko przegryzie.