Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami

Drukuj
12.03.2025   Magda

Nie ma prostszej sałatki makaronowej niż ta z tuńczykiem – przepis jest banalnie prosty i bardzo dobrze, bo sałatka jest tak pyszna, że będziecie do niej wracać często. Ja uwielbiam ją za świeżość – cytrusowe nuty, słodkie pomidorki i bardzo wyraźny smak oliwek i kaparów – ich słoność i intensywność świetnie grają z tuńczykiem. 

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 350g makaronu – u mnie świderki
  • 150g tuńczyka w puszcze
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • około 60g fioletowych oliwek kalamata
  • około 60g zielonych oliwek
  • łyżka kaparów
  • skórka otwarta z połowy cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka siekanej świeżej bazylii
  • szczypta cukru

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w dobrze osolonej wodzie. Po odcedzeniu przelewamy kilka razy zimną wodą aby się nie posklejał.

 

W tym czasie kroimy pomidorki koktajlowe na pół, przekładamy do miski. Dodajemy do nich przecięte na pół oliwki, posiekane kapary, posiekaną bazylię, sok z cytryny, szczyptę soli oraz cukru – wszystko razem mieszamy i odstawiamy aby pomidory puściły trochę soku.

 

Do zmacerowanych pomidorów dodajemy zimny i odcedzony makaron. Do tego dodajemy odciśniętego z puszki tuńczyka. Dodajemy skórkę z cytryny, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na około godzinki przed podaniem, ponieważ sałatka smakuje najlepiej gdy się lekko przegryzie. 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *