Składniki (na 2 duże porcje):
- 200g makaronu spaghetti – użyłam pełnoziarnisty
- 1 cytryna
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju słonecznikowym
- 4 fileciki anchois
- 4 łyżki oliwy dobrej jakości
- 2 łyżki małych kaparów
- mały ząbek czosnku
- sól i świeżo pieprz do smaku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- szczypta płatków chili – opcjonalnie
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zaraz przed odcedzeniem, polecam odlać około 1/2 szklanki wody spod gotowania. Odcedzamy, zostawiamy w cieple.
W tym czasie możemy zetrzeć na tarce skórkę z całej cytryny i wycisnąć z niej sok. Czosnek obieramy i ścieramy.
Na dużą patelnie wylewamy około 3 łyżek spod tuńczyka, więcej potrzebne nie będzie można odcedzić tuńczyka. Na olej wrzucamy fileciki anchois, czosnek, chili, połowę skórki z cytryny i smażymy przez minutę.
Dodajemy makaron, kapary, sok z cytryny, oliwę oraz wodę spod gotowania. Doprawiamy świeżym pieprzem, solą, dodajemy pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy tuńczyka, starając się zachować kilka większych kawałków. Dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Danie od razu podajemy.