Prosty makaron z tuńczykiem i cytryną

Drukuj
28.05.2024  Magda

Bardzo ekonomiczny i zarazem pyszny obiad to musi być makaron z tuńczykiem z puszki. Brzmi dziwnie? Oj zdziwicie się jak bosko smakuje. Niewiele trzeba aby podkręcić smak – anchois, czosnek, kapary i cytryna. Za sos robi olej spod tuńczyka, sok z cytryny i dobra oliwa. Dla mnie mogłabym jeść takie danie na jakieś Riwierze, ma w sobie coś z morskiej bryzy, powiewu lata i comfort food.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200g makaronu spaghetti – użyłam pełnoziarnisty
  • 1 cytryna
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju słonecznikowym
  • 4 fileciki anchois
  • 4 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 2 łyżki małych kaparów
  • mały ząbek czosnku
  • sól i świeżo pieprz do smaku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • szczypta płatków chili – opcjonalnie

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zaraz przed odcedzeniem, polecam odlać około 1/2 szklanki wody spod gotowania. Odcedzamy, zostawiamy w cieple.

 

W tym czasie możemy zetrzeć na tarce skórkę z całej cytryny i wycisnąć z niej sok. Czosnek obieramy i ścieramy.

 

Na dużą patelnie wylewamy około 3 łyżek spod tuńczyka, więcej potrzebne nie będzie można odcedzić tuńczyka. Na olej wrzucamy fileciki anchois, czosnek, chili, połowę skórki z cytryny i smażymy przez minutę.

Dodajemy makaron, kapary, sok z cytryny, oliwę oraz wodę spod gotowania. Doprawiamy świeżym pieprzem, solą, dodajemy pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy tuńczyka, starając się zachować kilka większych kawałków. Dokładnie ale delikatnie mieszamy.

 

Danie od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *