Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Drukuj
15.12.2024  Magda

Warstwowa sałatka z tuńczykiem to sałatka którą znam od dawien dawna, często ją jadłam, ale gdzieś lekko zapomniałam. Moja koleżanka zawsze ją serwowała jak robiłyśmy sobie gwiazdkowe spotkania, w trakcie liceum, tak więc no… przepis trochę przeleżał. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym jednak trochę nie zmodyfikowała klasyku, pod moje smaki. W oryginalne nie ma ogórka, dla mnie świetnie tu pasuje, bo sałatka bez niego jest ciężka, a ten odświeżający element przełamuje ciężkość. No i sos, klasycznie sam majonez, ale u mnie nabiera charakteru dzięki Srirachy z majonezem – dla mnie w ogóle ta Sriracha mayo świetnie pasuje do tuńczyka, u mnie to połączenia pojawia się nawet w sushi. Akcentem mocno kontrastowym, w sumie głównie dla oka to pestki granatu. Całość pięknie się komponuje i super smakuje.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 4 łyżki tartego sera – u mnie Gouda
  • łyżka nasion granatu
  • szczypta soli

Na sos:

  • 3 łyżki jogurtu
  • łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki sosu Sriracha mayo
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo – u mnie 8 minut od chwili zagotowania, w dobrze słonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, zalewamy zimną wodą i stukamy kilka razy w skorupkę aby pękła – łatwiej się będą obierały.

 

W międzyczasie możemy w miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos. 

 

Ogórka myjemy i nie obierając go, ścieramy na dużych oczkach tarki, solimy i na chwilę odstawiamy.

 

Otwieramy tuńczyka z puszki i odsączamy. Następnie dzielimy na pół i każdą wkładamy na dno kieliszków, salaterek lub innych naczyń w których będziemy podawać porcję sałatki. Możemy też zrobić jedną dużą w misie i nabierać warstwowo. Wykładamy tuńczyka na równo i lekko dociskamy.

 

Jajka obieramy, przecinamy na pół i wyciągamy żółtka. Białka jaj ścieramy na tarce na grubych oczkach i rozdzielamy po równo do kieliszków, układając ich warstwę na tuńczyku. Następnie z grubsza siekamy żółtka i układamy na białka.

 

Wcześniej posolone ogórki dobrze odciskamy z nadmiaru wody i rozkładamy warstwą na reszcie składników. Teraz polewamy wszystko sosem, wyrównujemy. Dajemy warstwę sera żółtego – około 2 łyżki na porcje. Na sam wierzch posypujemy pestkami granatu. Sałatkę można od razu podawać, ale smakuje lepiej jak się przegryzie i schłodzi minimum godzinę w lodówce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *