Klopsiki z indyka w sosie paprykowym podane na kremowym orzotto

Drukuj
10.03.2025  Magda

Jak chcecie  wypróbować na ludziach obiad, który znika do ostatniego ziarenka makaronu orzo na talerzu to właśnie go przedstawiam – oj jakie to jest dobre. I wszystko w tym daniu robi robotę. Jest to połączenie wyrazistego sosu z dodatkiem pieczonej papryki, delikatnych klopsików i bardzo kremowego, pysznego parmezanowego orzotto. Najlepiej jest zebrać to wszystko jeden smakowity kęs i to jest to. U mnie talerze były wyczyszczone, brzuchy szczęśliwe, towarzystwo smacznie najedzone.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • łyżeczka sproszkowanej cebuli, czosnku oraz słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy

Na sos:

  • 2 czerwone papryki
  • 500g passaty pomidorowej – u mnie z ziołami
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 50ml śmietanki kremówki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • łyżeczka masła

Na kremowe orzotto:

  • 250g makaronu orzo
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania
  • 50ml kremówki

 

Zaczynamy od upieczenia papryk – możemy to zrobić nawet dzień wcześniej. Umyte papryki przepoławiamy, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blaszce rozcięciem do dołu i wstawiamy do nagrzanego na 200° piekarnika na około 20-30 minut. Skórka papryk powinna się mocno pomarszczyć i zacząć przypiekać. Upieczone papryki wyciągamy, przekładamy do jakiegoś naczynia i zamykamy szczelnie folią spożywczą – sprawi to, że skórka z papryk lekko się uparuje, będzie łatwo schodzić. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy są ostygnięte, ściągamy z nich skórkę i kroimy w paski.

 

Około 2/3 upieczonej papryki przekładamy do robota kuchennego, razem z passatą i mielony na gładko. Odstawiamy na chwilę.

 

Do mielonego mięsa z indyka dodajemy przyprawy, jajko oraz bułkę – dokładnie mieszamy do połączenia. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią klopsiki – obsmażamy je na złocisty kolor, z każdej strony. Po obsmażeniu ściągamy na chwilę na talerz.

 

Na patelni po klopsikach rozpuszczamy masło i smażymy na nim szybko czosnek – niecała minuta, cały czas mieszając. Wlewamy do tego paprykowo-pomidorowy sos, dodajemy cukier, kremówkę, odrobinę soli oraz pieprzu, mieszamy. Do sosu przekładamy wcześniej obsmażone klopsiki, odłożone wcześniej kawałki pieczonej papryki, zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut.

 

W tym czasie gotujemy w dobrze osolonej wodzie makaron orzo. Po ugotowaniu makaron odcedzamy, ale nie przelewamy. Przekładamy gorący z powrotem do garnka. Dodajemy do niego kremówkę oraz tarty parmezan – mieszamy do połączenia.

 

Serwujemy gotowe danie – porcje kremowego orzotto polewamy sosem, serwujemy klopsiki. Całość posypujemy świeżą bazylią oraz parmezanem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *