Składniki (na 2-3 porcje):
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej, mocno wędzonej
- 1 duża czerwona papryka
- około 2/3 szklanki mrożonego groszku
- 1 duża cebula
- 3 szklanki bulionu warzywnego – użyłam z kostki
- sól i pieprz od smaku
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 3 łyżki oliwy
- cząstki cytryny do skropienia – opcjonalnie
- drobno siekana natka pietruszki – opcjonalnie
Zaczynamy od przygotowania składników – kiełbasę kroimy w małą kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy umytą czerwoną paprykę. Cebulę także siekamy na drobno.
W dużym garnku z przykrywką albo na dużej patelni/woku z przykrywką rozgrzewamy oliwę na którą wrzucamy kiełbasę, cebulę oraz paprykę – wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż kiełbasa się zrumieni, warzywa lekko zmiękną. Następnie dodajemy paprykę w proszku oraz ryż i wszystko razem smażymy jeszcze 2-3 minuty, często mieszając.
Do wszystkiego dodajemy bulion – ja na początku dodaje 2 szklanki i dokładnie mieszamy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy jakieś 7-8 minut. Po tym czasie okrywamy, mieszamy i dolewamy resztę bulionu. Gotujemy jeszcze przez kolejne 6 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i mieszamy. Jeśli wydaje nam się, że ryż na tym etapie jest jeszcze twardy lub brakuje mu płyny, możemy dolać trochę wody u przykryć na jakieś 3-4 dodatkowe minuty. Jeśli nie potrzeba wody, gdy dodamy groszek, dusimy jeszcze 2 minuty, bez dodatku wody.
Po tym czasie danie jest gotowe. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Możemy podać z cząstkami cytryny i skrapiać sobie, możemy dodać siekanej natki pietruszki – każdy dodatek doda super świeżości do dania.