Ryż z kiełbasą i groszkiem czyli ”Paella” inaczej

Drukuj
15.02.2024  Magda

Bardzo lubię tę potrawę i robię ją naprawdę często – jest szybka, prosta i mega smaczna – moje dzieci ją uwielbiają, mi wygodnie jest zrobić ogromną porcję na kilka dni, zabieram ją też często do pracy. I to właśnie w pracy utarło się że Magda zrobiła swoją ”Paelle dla ubogich”. Tak mi się ta nazwa spodobała, że teraz tak nazywamy to danie. Faktycznie, trochę przypomina hiszpański klasyk. Całość przygotowujemy albo w dużym garnku, albo na olbrzymiej patelni – u mnie wok, więc ryż wyłapuje cudowne smaki z kiełbasy, papryki czy groszku. Ja żeby właśnie trochę upodobnić ją do Paelli, zaczęłam skrapiać ją sokiem z cytryny, mimo że w mojej wersji nie ma owoców morzach. Bez soku z cytryny też jest mega, ale z sokiem – TO JEST TO. Inny wymiar smaku, świeży, ciekawy. Musicie spróbować.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej, mocno wędzonej
  • 1 duża czerwona papryka
  • około 2/3 szklanki mrożonego groszku
  • 1 duża cebula
  • 3 szklanki bulionu warzywnego – użyłam z kostki
  • sól i pieprz od smaku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • cząstki cytryny do skropienia – opcjonalnie
  • drobno siekana natka pietruszki – opcjonalnie

 

Zaczynamy od przygotowania składników – kiełbasę kroimy w małą kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy umytą czerwoną paprykę. Cebulę także siekamy na drobno.

 

W dużym garnku z przykrywką albo na dużej patelni/woku z przykrywką rozgrzewamy oliwę na którą wrzucamy kiełbasę, cebulę oraz paprykę – wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż kiełbasa się zrumieni, warzywa lekko zmiękną. Następnie dodajemy paprykę w proszku oraz ryż i wszystko razem smażymy jeszcze 2-3 minuty, często mieszając.

 

Do wszystkiego dodajemy bulion – ja na początku dodaje 2 szklanki i dokładnie mieszamy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy jakieś 7-8 minut. Po tym czasie okrywamy, mieszamy i dolewamy resztę bulionu. Gotujemy jeszcze przez kolejne 6 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i mieszamy. Jeśli wydaje nam się, że ryż na tym etapie jest jeszcze twardy lub brakuje mu płyny, możemy dolać trochę wody u przykryć na jakieś 3-4 dodatkowe minuty. Jeśli nie potrzeba wody, gdy dodamy groszek, dusimy jeszcze 2 minuty, bez dodatku wody.

 

Po tym czasie danie jest gotowe. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Możemy podać z cząstkami cytryny i skrapiać sobie, możemy dodać siekanej natki pietruszki – każdy dodatek doda super świeżości do dania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.