Składniki (na 2 duże porcje):
- szklanka ryżu
- szczypta szafranu – opcjonalnie
- kostka bulionu warzywnego -użyłam eko
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 100g rodzynek
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju i trochę do usmażenia jajek
- 2 lub 3 jajka, w zależności od apetytu
- 2 szczypty czerwonej słodkiej papryki
- trochę posiekanej natki pietruszki
Zaczynamy od ugotowania ryżu – szklankę ryżu opłukujemy pod wodą, na sicie, odstawiamy do odcieknięcia. Ryż przekładamy do garnka i zalewamy go dwoma porcjami wody – czyli na szklankę ryżu dodajemy 2 takie same szklanki wody. Wrzucamy odrobinę szafranu oraz kostkę bulionową. Mieszamy i stawiamy na średni ogień. Gdy zacznie się delikatnie gotować, mieszamy jeszcze raz, dokładnie po dnie, przykrywamy garnek szczelną pokrywką i zmniejszamy ogień na minimum – u mnie jest to ledwo widoczny płomień. Tak zamknięty ryż gotujemy 15 minut, bez otwierania, mieszania i dolewania wody. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy jeszcze na 15 minut. Po tym czasie ryż jest idealnie ugotowany.
Przygotowujemy warzywa – cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w małą kostkę, rodzynki zalewamy gorącą wodą do napęcznienia.
Na dużą patelnię wlewamy 3 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy posiekaną cebulę – smażymy, aż się zeszkli i zmięknie, około 3-4 minuty. Do cebuli dodajemy paprykę i smażymy od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 3-4 minut. Do tego wrzucamy odcedzone rodzynki oraz ugotowany ryż, szpatułką rozdzielamy go na mniejsze kawałki, mieszamy i smażymy razem z warzywami, na dużym ogniu, około 3-4 minuty bez mieszania, potem mieszamy, przerzucając spód na wierzch i ponownie smażymy – chcemy aby ryż się dość mocno podpiekł. Smażymy całość około 10-12 minut, do zrumienienia większości ryżu. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki, mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
W tym czasie smażymy jajka sadzone – na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, gdy jest gorący wybijamy jajka, zostawiając całe żółtka. Zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy patelnię i smażymy przez 2-3 minut – ja mam taki sposób na idealne jajka sadzone, ale jeśli macie swój, to zróbcie je po swojemu. Po tym czasie odkrywamy, na olej na patelni wsypujemy 2 szczypty czerwonej papryki, łyżką delikatnie mieszamy, po czym nabieramy olej na łyżkę i kilka razy polewamy nim jajka z wierzchu, szczególnie żółtka, aby utworzyła się na nich delikatna błonka. Smażymy jeszcze 2 minuty, polewając wierzch olejem. Po tym czasie jajka są gotowe – od spodu podpieczone, z wierzchu ścięte, ale z dalej płynnym żółtkiem. Ściągamy z ognia.
Nakładamy porcję ryżu dla każdej osoby, na wierzch układamy sadzone jajko, polewamy odrobiną oleju ze smażenia. Podajemy od razu.