Pikantny chiński makaron z chrupiącym chili i dymką

Drukuj
12.02.2024  Magda

Jeśli marzy wam się obiad w 10 minut rodem z kraju Niebiańskiego Smoka, to mam dla Was super przepis. Jest dla odważnych, dla lubiących pikantne a nawet bardzo pikantne jedzenie bo przy kolejnych kęsach można rzeczywiście lekko ziać ogniem jak smok. Oczywiście tą pikantność można kontrolować, ja poleciałam i dałam aż 3 łyżki chrupiącego chili, można mniej co na pewno złagodzi całe danie. A warto, taki makaron nie tylko jest prosty, szybki ale niesamowicie dobry przy prostych składnikach. Jeśli wy też lubicie chińską kuchnie, te składniki z listy nie są dla was tajemnicą i na pewno macie je w swojej kuchni. Jak nie, to polecam, bo przydają się do każdego dania kuchni chińskiej i warto się zaopatrzyć.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 250g ulubionego chińskiego makaronu – u mnie chow mein
  • 3 łyżki chrupiącego chili w oleju – ale można mniej, z tego wychodzi bardzo pikantny
  • szczypior z jednej cebulki dymki
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól

 

Wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem, odlewamy około pół szklanki wody i dopiero odcedzamy. Chociaż czasowo wychodzi mniej więcej tak, że sos jest już gotowy gdy makaron się ugotuje, więc ja łyżką do makaronu wyławiam go i taki cieknący z wodą wrzucam do sosu.

 

W dużej misce mieszamy pastę tahini, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier oraz olej sezamowy. Szczypior z dymki siekamy na skos, cześć wrzucamy do sosu, trochę zostawiamy do posypania dania przed podaniem.

 

Obieramy czosnek oraz imbir, ścieramy na tarce o małych oczkach. W rondelku, na mały ogniu podgrzewamy chrupiące chili, ma delikatnie tylko skwierczeć, mocno go nie podsmażamy. Dodajemy czosnek, imbir,  mieszamy i ściągamy z ognia. Gorące chili wlewamy do sosu i mieszamy. 

 

Do miski z sosem dodajemy makaron, mieszamy i aby rozrzedzić sos wlewamy wodę spod gotowania – makaron powinien być dobrze obtoczony sosem, więc wlewamy tyle wody ile trzeba aby miał idealną konsystencję. 

 

Danie jest gotowe, od razu podajemy, posypane resztą szczypioru.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.