Prażonki z patelni

Drukuj
10.02.2023  Magda

Różnie się na nie mówi, jednak dla mnie i mojej rodziny zawsze to są prażonki, danie z mojego regionu z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą oraz cebulą ale są też wersje z dodatkiem buraka a nawet marchewki. My uwielbiamy prażonki, w sobotę bardzo często jemy je na obiad. I aż dziw, bo nigdy na blogu się nie pochwaliłam, jak robię moje prażonki. Można je robić w żeliwnym garze, jednak ja preferuje te z patelni, gdzie nie ogranicza mnie brzydka pogoda na dworze i gdzie łatwiej mi kontrolować podpieczenie całego dania. Są przepyszne, tym co znają je nie trzeba zachwalać, a tym co nie znają polecam przeczytać przepis i samemu przygotować. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 2,5kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej
  • 200g surowego boczku lub najlepiej wędzonego, ze skórą
  • 2 buraki
  • sól i pieprz
  • odrobina słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonego majeranku – opcjonalnie
  • około 1/3 szklanki oleju

 

Przygotowujemy wszystkie składniki – kiełbasę kroimy w plasterki, usuwamy skórę z boczku i kroimy w plasterki. Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w średniej grubości pióra. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Buraki obieramy, przekrawamy na pół, kroimy w cienkie plastry. 

 

Przygotowujemy dużą patelnie z przykrywką lub najlepiej wok – ja zazwyczaj robię w woku, bo robię naprawdę ogromne porcje, dobrze się też w nim miesza wszystko. 

 

Na dno układamy skórę po boczku. Na to układamy ziemniaki – dobrze je doprawiamy solą oraz pieprzem. Na ziemniaki układamy cebulę, następnie boczek i kiełbasę. Warstwę kiełbasy i boczku oprószamy czerwoną papryką oraz majerankiem. Na sam wierzch układamy plasterki buraków, doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem. Wszystko polewamy olejem.

 

Całość przykrywamy pokrywką i stawiamy na dość duży ogień i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki z dna się podpiekły, a nawet lekko przypaliły. Jeśli się apetycznie przypaliły, całość mieszamy. Jeśli nie są przypieczone, dalej zostawiamy, na kolejne 5 minut, do mocnego pieczenia. 

 

Po tym czasie wszystko mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i pieczemy przez 20-30 minut, pod przykryciem, mieszając co jakieś 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na sam koniec próbujemy i możemy jeszcze doprawiać solą oraz pieprzem. Podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.