De-sernik piernikowo-orzechowy

Drukuj
 22.12.2016   Magda

Kto powiedział, że na święta na słodko muszą być tylko ciasta? U mnie było tak odkąd pamiętam, że piekło się blachy ciasta już na kilka dni przed – makowiec, sernik i piernik. A o ile łatwiej będzie u mnie w tym roku kiedy jeden z obowiązkowych wypieków zastąpie szybkim i prostym deserem. De-sernik to sernik, w słoiczku, w wersji bardzo świątecznej z pachnącymi piernika i chrupiącymi orzechami. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 200g serka homogenizowanego
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 8 cienkich pierniczków
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • łyżka cukru

 

Orzechy wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego na 180° piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wykładamy do ostygnięcia i siekamy z grubsza nożem.

 

Pierniczki przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na piasek. Do słoiczków/miseczek/pucharków, w którym będziemy podawać, wsypujemy na dno po łyżce pokruszonych pierniczków i odrobinę posiekanych orzechów – zostawiamy trochę na wierzch. 

 

Do naczynia wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno. Do osobnej miski przekładamy serek, dodajemy do niego cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Do serka dodajemy łyżkę bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę śmietany i mieszamy do połączenia składników. 

 

Do każdego słoiczka wkładamy solidną porcję masy serowej. Na wierzch posypujemy resztą pierniczków oraz orzechami. Wkładamy do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *