Babeczki Red Velvet z serkowym kremem

Drukuj
21.12.2018   Magda

Czerwień i złoto to niezaprzeczalnie kolory Świąt, dlatego wykorzystałam je w moich świątecznych babeczkach. Czerwień subtelnie się przebija w puszystych, wilgotnych i przepysznych muffinkach, których wierzch zwieńczyłam kremową różą i błyszczącym, złotym i oczywiście jadalnym brokatem. Pięknie się prezentują, ale smakują jeszcze lepiej – długo nie pozostają na stole.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki mleka
  • 2 duże łyżki jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki oleju
  • czerwony barwnik spożywczy – użyłam 1/3 łyżeczki barwnika w proszku

Na krem:

  • 200g kremowego serka śmietankowego
  • 50g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • posypka do ozdobienia – użyłam złotego brokatu

 

Przygotowujemy ciasto na muffinki – do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz dodajemy sól. Do osobnej dużej miski wybijamy jajko, dodajemy mleko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy oraz cukier biały i brązowy – wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się dodanego cukru. Do mokrych składników dodajemy suchę i dokładnie mieszamy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy – dodajemy tyle barwnika aby uzyskać pożądany, czerwony kolor – ilość zależy od używanego barwnika.

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°. Przygotowujemy silikonowe foremki lub blachę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami.

 

Napełniamy foremki do 2/3 wysokości gotowym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyciągamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Przygotowujemy krem – do miski przekładamy miękkie masło oraz cukier puder – wszystko ubijamy na puszysto. Do tego dodajemy serek śmietankowy oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wszystko miksujemy na jednolity krem. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone babeczki. Możemy także nałożyć krem nożem i wyrównać. Jeśli używamy, posypujemy każdą z babeczek jadalnym brokatem – ja używam do tego pędzelka z włosiem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.