Rolada tiramisu

Drukuj
03.02.2024  Magda

Moje ekspresowe tiramisu, deser tiramisu w słoiczkach, babeczki tiramisu a nawet owsianka- to chyba udowadnia że uwielbiam tiramisu i nigdy nie jest go za dużo. Ten zestaw smakowy zawsze mnie inspiruje do wykorzystywania w kolejny i kolejnych formach. Na dzisiaj rolada, pięknie się prezentuje, smakuje nieziemsko i powiem Wam że ciężko mi było się powstrzymać i próbowałam go jeszcze przed schłodzeniem, a wiadomo, że przegryziony smak jeszcze lepszy. Rewelacja!

Składniki (na dużą blachę piekarnikową):

  • 5 jajek
  • 150g mąki
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie budyniu kawowego – można zastąpić drobno mieloną kawą rozpuszczalną i dodać dodatkowo do ciasta łyżkę mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Nasączenie:

  • 2/3 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki likieru amaretto 

Krem:

  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 330ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta przed rolowaniem
  • kakao do obsypania rolady

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

 

Do miski przesiewamy mąkę oraz budyń. Do osobnej miski wbijamy białka, żółtka na razie odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i mikserem zaczynamy ubijać na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna, nie przestając miksować, dodajemy porcjami cukier i miksujemy, aż piana jest bardzo sztywna i szklista. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i miksując, dodajemy do białek po jednym żółtku, kolejne dodajemy jak poprzednie zostało połączone z białkami. Dalej miksując na niskich obrotach, dodajemy porcjami przesiane suche składniki i miksujemy tylko do chwili połączenia składników. Ciasto wylewamy na blachę tworząc płaski, równy prostokąt. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 minut – biszkopt powinien być delikatnie rumiany, bardzo wypieczony będzie trudny do rolowania.

 

W czasie gdy ciasto się piecze, na czystą, dużą ściereczkę kuchenną przesiewamy równomiernie cienką warstwę cukru pudru – warstwa cukru sprawi, że ścierka nie przyklei się do ciepłego ciasta podczas rolowania. 

 

Wyciągamy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące układamy na ścierce – kładziemy je upieczonym wierzchem na ścierkę a następnie delikatnie odrywamy papier. Za pomocą ściereczki, zawijamy ciasto w roladę po dłuższym boku. Zabezpieczamy roladę aby się nie rozwinęła i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

Przygotowujemy nasączenie z kawy – kawę mieszamy z cukrem oraz amaretto, mieszając do rozpuszczenia cukru.

 

Do miski wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę i ubijamy ją tak na 2/3 sztywności. Następnie dodajemy do niej mascarpone, esencje waniliową oraz cukier puder i mieszamy do połączenia na gęsty, jednolity krem.

 

Gdy rolada jest ostygnięta, delikatnie ją rozwijamy i po całości nasączamy całość. Rozsmarowujemy krem równomiernie po cieście, używamy około 3/4 kremu do środka, resztę wykorzystamy na wierzch. Zawijamy ciasto, delikatnie, ale jednak trochę dociskając, a koniec rolady zawijamy pod spód. W tym momencie polecam przenieść roladę na kawałek papieru, będzie nią łatwiej obracać w trakcie smarowania resztą kremu – całość rolady i boki też, smarujemy kremem. Całość na sam koniec obsypujemy kakao i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 3 godziny. Po tym czasie podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.