Tiramisu

Drukuj
29.07.2023   Magda

Jeszcze nie spotkałam osoby, która nie lubiłaby tiramisu. Przynajmniej w gronie mojej rodziny i znajomych serwowanie tego deseru zawsze spotyka się z entuzjamem i… ogromnym apetytem. Moja wersja tiramisu jest ekspresowa, ma lżejszy krem niż tiramisu z tradycyjnych przepisach oraz brakuje w niej jajek – dodaję do serka mascarpone ubitą śmietankę kremówkę. Dzięki temu zabiegowi uzyskuje lekką, piankową konsystencję kremu. Szkoda, że ta lekkość nie jest związana z małą ilością kalorii, bo przecież tak trudno jest sobie odmówić drugiego kawałka.

Składniki (wielkość formy podana poniżej):

  • opakowanie serka mascarpone
  • 330ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżeczka cukru pudro – opcjonalnie
  • opakowanie biszkoptów w cukrze – około 200g
  • mała filiżanka zimnego espresso
  • kieliszek likieru amaretto
  • kakao do posypania

 

Ilość składników w przepisie, pozwala wypełnić dużą formę o wymiarach około 15cm na 22cm. Ja przygotowuje swoje tiramisu w szklanej formie, ale można zrobić je także w metalowej – wtedy wykładamy spód i boki papierem do pieczenia, aby ciasto nie przeszło smakiem metalu.

 

Do miski wlewamy dobrze schodzoną śmietankę i zaczynamy ubijać, na początku na niskich obrotach, a potem zwiększamy obroty miksera. Gdy śmietanka jest częściowo ubita, ale jeszcze nie bardzo sztywna, dodajemy serek mascarpone oraz łyżeczkę cukru pudru, jeśli używamy – miksujemy wszystko razem, ale już na niskich obrotach miksera. Odstawiamy i przygotowujemy spód do ciasta.

 

Do głębokiego talerza wlewamy wystudzone espresso, amaretto i mieszamy. W ponczu moczymy pierwszą porcję biszkoptów – pojedynczo, szybko nasączamy biszkopty – mają być jedynie mokre z obu stron, a nie przesiąknięte na wylot płynem. Biszkoptami wypełniamy szczelnie spód formy – przycinamy ciasta na wymiar jeśli nie mieszczą się dwa pełne rzędy. Na wierzch wykładamy ½ kremu. Po czym powtarzamy czynność – drugą porcją biszkoptów moczymy w ponczu, układamy szczelnie na warstwie kremu i wykładamy resztę śmietany z mascarpone. Wyrównujemy wierzch ciasta i posypujemy równomiernie kakao. Ciasto przed podaniem chłodzimy minimum 4 godziny w lodówce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.