Składniki (na dużą roladę):
- 5 jajek
- 150g cukru
- 150g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 250ml śmietanki 30%
- 250g serka mascarpone
- 500g truskawek
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 200°. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Do jajek dodajemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania gęstej i puszystej piany – około 10 minut, kończąc na najwyższych obrotach miksera.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy suche składniki do jajek i miksujemy do całkowitego połączenia. Gotowe ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy i wstawiamy do upieczenia na 12 minut.
W międzyczasie na blacie kuchennym rozkładamy dużą, bawełnianą ścierkę, oprószamy ją cukrem pudrem – po upieczeniu w nią będziemy zawijać roladę.
Upieczoną roladę wyciągamy z piekarnika i kładziemy wierzchem na dół. Papier w góry ściągamy. Zawijamy roladę, po dłuższym brzegu, w ściereczkę, niezbyt ciasno, aby ciasto się nie połamało. Zostawiamy w ścierce do ostygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, przygotowujemy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując dalej, dodajemy od niej mascarpone i miksujemy na jednolity krem. Umyte, pozbawione szypułek truskawki kroimy w ćwiartki. Około 1/4 truskawek rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu – mieszamy.
Delikatnie odwijamy roladę ze ścierki. Smarujemy ją dokładnie kremem, zostawiając około 2cm wolnego od brzegu, który będzie zawijany do spodu – krem wtedy nie ucieknie nam pod ciasto. Na wierzch kremu układamy truskawki, lekko wciskając. Zawijamy z powrotem roladę dość ściśle.
Gotową roladę możemy dodatkowo owinąć folią spożywczą, aby dobrze się trzymała. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny do stężenia.
Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem.