Czekoladowa rolada z truskawkami

Drukuj
06.07.2019   Magda

Dwa kosze pięknych, soczystych i słodkich jak miód truskawek zobowiązują do działania i to konkretnego – pyszna, puszysta kakaowa rolada z truskawkami w roli głównej będzie idealnym uhonorowaniem tych wspaniałych owoców. Rolada jest prosta do wykonania, nie różni się niczym od zwykłego biszkoptu, oprócz tego że trzeba ją na ciepło zawijać. Prezentuje się wspaniale, ale jeszcze lepiej smakuje – prosty krem świetnie pasuje i uwydatnia smak truskawek, a kakaowy biszkopt świetnie do tego wszystkiego pasuje.

Składniki (na dużą roladę):

  • 5 jajek
  • 150g cukru
  • 150g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 250ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 500g truskawek

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

 

Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 200°. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

 

Do jajek dodajemy cukier i ubijamy mikserem do uzyskania gęstej i puszystej piany – około 10 minut, kończąc na najwyższych obrotach miksera.

 

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.  Miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy suche składniki do jajek i miksujemy do całkowitego połączenia. Gotowe ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy i wstawiamy do upieczenia na 12 minut.

 

W międzyczasie na blacie kuchennym rozkładamy dużą, bawełnianą ścierkę, oprószamy ją cukrem pudrem – po upieczeniu w nią będziemy zawijać roladę.

 

Upieczoną roladę wyciągamy z piekarnika i kładziemy wierzchem na dół. Papier w góry ściągamy. Zawijamy roladę, po dłuższym brzegu, w ściereczkę, niezbyt ciasno, aby ciasto się nie połamało. Zostawiamy w ścierce do ostygnięcia.

 

Gdy ciasto ostygnie, przygotowujemy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując dalej, dodajemy od niej mascarpone i miksujemy na jednolity krem. Umyte, pozbawione szypułek truskawki kroimy w ćwiartki. Około 1/4 truskawek rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu – mieszamy.

 

Delikatnie odwijamy roladę ze ścierki. Smarujemy ją dokładnie kremem, zostawiając około 2cm wolnego od brzegu, który będzie zawijany do spodu – krem wtedy nie ucieknie nam pod ciasto. Na wierzch kremu układamy truskawki, lekko wciskając. Zawijamy z powrotem roladę dość ściśle.

 

Gotową roladę możemy dodatkowo owinąć folią spożywczą, aby dobrze się trzymała. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny do stężenia.

 

Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.