Babaczki tiramisu

Drukuj
31.12.2018   Magda

Moim pomysłem na odtworzenie niepowtarzalnego smaku tiramisu w szybki i prosty sposób to zrobienie babeczek, nawiązujących do tego pysznego włoskiego deseru. Zasady przy babeczkach są takie same jak przy tradycyjnym przepisie – podstawą jest miękki biszkopt nasączony likierem kawowym z kroplą Amaretto, krem to oczywiście słodkie mascarpone przełamane gorzką posypką z kakao. Ładna forma babeczek to ich dodatkowy atut – idealnie nadają się na eleganckie przyjęcie.

Składniki (na 12 babeczek):

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Poncz:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w 5 łyżkach wrzącej wody
  • 2 łyżeczki likieru amaretto

Krem:

  • 100ml śmietanki kremówki
  • 150g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • dodatkowo kakao do posypania

 

Piekarnik nagrzewamy do 180°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami – silikonowe w tym przepisie się nie sprawdzą, bo potem trudno wyciągnąć z nich upieczone biszkopty. 

 

Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na pianę. Gdy jest już dobrze ubita, stopniowo dodajemy cukier nie przestając miksować, aż uzyskamy błyszczącą, sztywną pianę. Następnie, po kolei, do piany dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy, dwie mąki i proszek do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeni wykładamy na kratkę do ostygnięcia.

 

Gdy muffinki ostygną, nasączamy je uprzednio przygotowanym i ostygniętym ponczem – około 0,5 łyżeczki na jedną muffinkę. Przygotowujemy krem – do miski wlewamy śmietankę i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Następnie stopniowo zwiększamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Miksujemy, aż śmietana jest mocno sztywna. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy na gładki krem. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim muffinki zgodnie z upodobaniem. Wierzch posypujemy kakao.

 

Muffinki możemy od razu podawać albo schłodzić w lodówce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.