Owsianka tiramisu na zimno

Drukuj
07.02.2024  Magda

Robiłam dwie wersje owsianki tiramisu – prostszą w której owsiankę zalewa się kawą, dodaje jogurt i posypuje kakao, oraz tą z dzisiejszego przepisu, która może wymaga dodatkowej ingerencji robota kuchennego, jednak jest o niebo lepsza. W robocie robimy coś a’la mus kawowo-daktylowo-kakaowy który jest właśnie tym elementem co sprawia, że nie jest to tylko owsianka, ale wręcz deser.

Składniki (na 2 porcje):

  • 10 łyżek owsianki górskiej
  • szklanka mleka – użyłam migdałowego
  • łyżeczka nasion chia
  • 2 krople esencji migdałowej – opcjonalnie
  • łyżka syropu klonowego

Na kawową piankę:

  • 10 daktyli
  • około pół szklanki gorącej, mocnej czarnej kawy – użyłam rozpuszczalnej
  • łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3-4 łyżki mleka migdałowego

Na wierzch:

  • jogurt kokosowy
  • kakao

Zaczynamy od namoczenia daktyli w gorącej, czarnej kawie – wkładamy je do kawy, możemy lekko docisnąć, aby całkowicie zostały przykryte kawą. Odstawiamy do chwili gdy kawa ostygnie.

 

W międzyczasie przygotowujemy owsiankę – do pudełka wsypujemy owsiankę, dodajemy do niej nasiona chia, esencje migdałową, mleko oraz syrop klonowy – mieszamy dokładnie do połączenia, przykrywamy, wstawiamy na chwilę do lodówki.

 

Gdy kawa jest już zimna, przelewamy ją wraz z daktylami do robota kuchennego, lub wysokiego naczynia jeśli używamy blendera – ja mam taki rozdrabniacz w komplecie z blenderem, jego użyłam. Do daktyli z kawą wsypujemy nasiona chia, dodajemy kakao oraz syrop klonowy i całość blendujemy na gładki, gęsty krem. Aby go lekko rozrzedzić, aby miał konsystencje jak budyń, wlewamy odrobinę mleka i blendujemy do uzyskania wymaganej konsystencji.

 

Składamy owsiankę – na dno szklaneczek, słoiczków czy salaterek wykładamy po 2-3 łyżki owsianki. Na to wykładamy porządną warstwę musu kawowego. Następnie reszta owsianki i reszta warstwy kawowej. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, ale najlepiej na całą noc.

 

Przed podaniem wierzch dekorujemy łyżką jogurtu – u mnie kokosowy i posypujemy gorzkim kakao. Delektujemy się smakiem.

 

 

 



1 thought on “Owsianka tiramisu na zimno”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *