Składniki (na 2 porcje):
- 10 łyżek owsianki górskiej
- szklanka mleka – użyłam migdałowego
- łyżeczka nasion chia
- 2 krople esencji migdałowej – opcjonalnie
- łyżka syropu klonowego
Na kawową piankę:
- 10 daktyli
- około pół szklanki gorącej, mocnej czarnej kawy – użyłam rozpuszczalnej
- łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3-4 łyżki mleka migdałowego
Na wierzch:
- jogurt kokosowy
- kakao
Zaczynamy od namoczenia daktyli w gorącej, czarnej kawie – wkładamy je do kawy, możemy lekko docisnąć, aby całkowicie zostały przykryte kawą. Odstawiamy do chwili gdy kawa ostygnie.
W międzyczasie przygotowujemy owsiankę – do pudełka wsypujemy owsiankę, dodajemy do niej nasiona chia, esencje migdałową, mleko oraz syrop klonowy – mieszamy dokładnie do połączenia, przykrywamy, wstawiamy na chwilę do lodówki.
Gdy kawa jest już zimna, przelewamy ją wraz z daktylami do robota kuchennego, lub wysokiego naczynia jeśli używamy blendera – ja mam taki rozdrabniacz w komplecie z blenderem, jego użyłam. Do daktyli z kawą wsypujemy nasiona chia, dodajemy kakao oraz syrop klonowy i całość blendujemy na gładki, gęsty krem. Aby go lekko rozrzedzić, aby miał konsystencje jak budyń, wlewamy odrobinę mleka i blendujemy do uzyskania wymaganej konsystencji.
Składamy owsiankę – na dno szklaneczek, słoiczków czy salaterek wykładamy po 2-3 łyżki owsianki. Na to wykładamy porządną warstwę musu kawowego. Następnie reszta owsianki i reszta warstwy kawowej. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, ale najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wierzch dekorujemy łyżką jogurtu – u mnie kokosowy i posypujemy gorzkim kakao. Delektujemy się smakiem.
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam