Składniki (na 1 dużą porcję):
- 5 łyżek płatków owsianych – górskich
- około 1/2 szklanki wody
- około 2/3 szklanki mleka
- 1/3 łyżeczki budyniu śmietankowego
- 1 mały banan
- 3 łyżki pestek granatu
- 2-3 łyżki syropu klonowego – lub do smaku
Do rondelka wrzucamy płatki owsiane i wlewamy wodę – zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, często mieszając do chwili aż płatki wchłoną całą wodę. Następnie wlewamy 1/2 szklanki mleka, mieszamy i niech się zacznie lekko gotować.
W reszcie mleka mieszamy proszek budyniowy. Wlewamy zawiesinę do owsianki gdy mleko w niej zacznie się gotować – mieszamy, aż do momentu gdy owsianka zacznie gęstnieć i robić się kremowa. Ściągamy z ognia. Dzięki tej metodzie, płatki owsiane są miękkie, kremowe ale nie rozgotowane. Jeśli wolicie bardziej miękkie, należy dłużej gotować je w wodzie, czyli dodać jej trochę więcej w pierwszej fazie gotowania.
Przekładamy owsiankę do miski, dekorujemy plasterkami banana, pestkami granatu i skrapiamy syropem klonowym. Od razu podajemy.