Kremowa budyniowa owsianka z bananami i granatem

Drukuj
21.01.2024  Magda

Królowa śniadań – wspaniała owsianka, w moim wydaniu uwielbiana przez każdego. Wydaje mi się, że nawet owsiankowy sceptyk po spróbowaniu tej kremowej, śmietankowej wersji zmieniłby zdanie. Mój patent to dodanie odrobinki budyniu do gotującej się owsianki – wtedy nie tylko zmieniany jej smak, ale nadaje jej super konsystencji. U nas niezmiennie najlepiej podawana z bananem i strzelającymi, soczystymi pestkami granatu. Musicie spróbować i zakochać się jak cała moja rodzina.

Składniki (na 1 dużą porcję):

  • 5 łyżek płatków owsianych – górskich
  • około 1/2 szklanki wody
  • około 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 łyżeczki budyniu śmietankowego
  • 1 mały banan
  • 3 łyżki pestek granatu
  • 2-3 łyżki syropu klonowego – lub do smaku

 

Do rondelka wrzucamy płatki owsiane i wlewamy wodę – zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, często mieszając do chwili aż płatki wchłoną całą wodę. Następnie wlewamy 1/2 szklanki mleka, mieszamy i niech się zacznie lekko gotować.

 

W reszcie mleka mieszamy proszek budyniowy. Wlewamy zawiesinę do owsianki gdy mleko w niej zacznie się gotować – mieszamy, aż do momentu gdy owsianka zacznie gęstnieć i robić się kremowa. Ściągamy z ognia. Dzięki tej metodzie, płatki owsiane są miękkie, kremowe ale nie rozgotowane. Jeśli wolicie bardziej miękkie, należy dłużej gotować je w wodzie, czyli dodać jej trochę więcej w pierwszej fazie gotowania.

 

Przekładamy owsiankę do miski, dekorujemy plasterkami banana, pestkami granatu i skrapiamy syropem klonowym. Od razu podajemy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.