Owsianka pistacjowa na zimno z białą czekoladą

Drukuj
05.02.2024  Magda

Od dawna uwielbiałam owsianki na zimno, jedną z moich ulubionych była czekoladowa z bananem i masłem orzechowym. Ale ostatnio została całkowicie zdetronizowana przez tą wręcz królewską owsiankę pistacjową z białą czekoladą i zieloną herbatą matcha. Nie dość że jest mega prosta w wykonaniu, bo sama w sumie robi się przez noc w lodówce, to jeszcze jest nieziemsko wręcz pyszna. Nie za słodka, bo lekka nuta gorzkiej matchy świetnie przełamuje słodycz białej czekolady, a pasta pistacjowa podnosi ją na nowy poziom smakowej rozkoszy. Możecie ją całą zmieszać, ale ja najlepiej lubię z wierzchu ułożyć warstwę pasty, na to czekoladę która po zastygnięciu tworzy chrupiący wierzch, a udekorowany pistacjami to dopiero poezja.

Składniki (na 2 porcje):

  • 10 łyżek owsianki górskiej
  • 1 szklanka mleka – użyłam migdałowego
  • 2 łyżki pasty z pistacji – moja była niesłodzona
  • 4 kostki czekolady białej
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanej herbaty matcha – opcjonalnie
  • kilka pistacji, niesolonych

 

Można zrobić owsiankę od razu w osobnych salaterkach, ale można też zrobić w jednej misce i rozdzielić. Płatki owsiane wsypujemy do pudełka, dodajemy nasiona chia, dolewamy mleko, dodajemy łyżkę pasty pistacjowej oraz herbatę matcha – dokładnie mieszamy, do połączenia się pasty w mleku. Przekładamy po równo do salaterek/kieliszków/słoiczków.

 

W kąpieli wodnej lub w mikrofali rozpuszczamy czekoladę białą z łyżeczką oleju kokosowego, dokładnie mieszamy do połączenia.

 

Na wierzch każdej porcji wykładamy po łyżeczce pasty pistacjowej i rozprowadzamy. Na to dzielimy rozpuszczoną białą czekoladę i tez polewamy po wierzchu. Obrane pistacje z grubsza siekamy i posypujemy owsiankę.

 

Przykrywamy – ja mam takie silikonowe nakrycia, i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, ale 3 godziny też dadzą radę, aby owsianka idealnie zmiękła, nasiąkła smakiem i stała się kremowa. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *