Rolada biszkoptowa z mascarpone i malinami

Drukuj
16.06.2018   Magda

Zawsze sceptycznie podchodziłam do robienia rolady biszkoptowej – martwiłam się, że nie ogarnę zwinięcia, ciasto finalnie się rozpadnie i będzie wyglądać nieapetycznie. Przy tym niezawodnym przepisie wszelkie wątpliwości odeszły w niepamięć – wykonanie jest bardzo proste i szybkie – pieczenie zajmuje niecały kwadrans a krem to łatwizna. Delikatna, puszysta, śmietankowa rolada idealnie łączy się z prostym, niesłodkim kremem i świeżymi letnimi owocami – kwintesencja lata zamknięta w letnim, prostym wypieku.

Składniki (na dużą blachę piekarnikową):

  • 5 jajek
  • 150g mąki
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 250g świeżych malin
  • 200g dżemu malinowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta oraz do rolowania

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

 

Do miski przesiewamy mąkę oraz budyń. Do osobnej miski wbijamy białka, żółtka na razie odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i mikserem zaczynamy ubijać na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna, nie przestając miksować, dodajemy porcjami cukier i miksujemy, aż piana jest bardzo sztywna i szklista. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i miksując, dodajemy do białek po jednym żółtku, kolejne dodajemy jak poprzednie zostało połączone z białkami. Dalej miksując na niskich obrotach, dodajemy porcjami przesiane suche składniki i miksujemy tylko do chwili połączenia składników. Ciasto wylewamy na blachę tworząc płaski, równy prostokąt. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 minut – biszkopt powinien być delikatnie rumiany, bardzo wypieczony będzie trudny do rolowania.

 

W czasie gdy ciasto się piecze, na czystą, dużą ściereczkę kuchenną przesiewamy równomiernie cienką warstwę cukru pudru – warstwa cukru sprawi, że ścierka nie przyklei się do ciepłego ciasta podczas rolowania. 

 

Wyciągamy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące układamy na ścierce – kładziemy je upieczonym wierzchem na ścierkę a następnie delikatnie odrywamy papier. Za pomocą ściereczki, zawijamy ciasto w roladę po dłuższym boku. Zabezpieczamy roladę aby się nie rozwinęła i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

Gdy ciasto ostygnie, delikatnie odwijamy je ze ścierki. Od środka smarujemy roladę równomiernie dżemem malinowym. 

 

Robimy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Nie przestając ubijać, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia na jednolity, gęsty krem. Krem rozkładamy równomiernie na posmarowaną dżemem roladę. Na krem rozkładamy równomiernie całe maliny. Delikatnie dociskając, zwijamy roladę. Przy końcu rolady krem za pewne lekko wyjdzie – za pomocą noża delikatnie do rozsmarowuje w łączeniu, tak aby rolada się nie rozkleiła. Układam roladę tak aby koniec był na spodzie. 

 

Zwiniętą roladę wstawiamy do lodówki na minimum 2 minuty – najlepsza jest jak delikatnie ciasto zmięknie nadzieniem – tak po 5 godzinach. Gotową roladę przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.