Pieczone jabłka z nadzieniem sernikowym i karmelem

Drukuj
30.09.2017   Magda

Smak pieczony jabłek zawsze przynosi miłe wspomnienia, czy to tych o ognisku nad którym opiekało się nabite na patyk jabłka czy takich o babcinej szarlotce. W ich smaku i zapachu jest coś takiego co zawsze przynosi ukojenie i poczucie komfortu. W tym deserze to uczucie jest spotęgowane przez sernikowe, pachnące cynamonem nadzienie, ale też przez ciągnący się, słodki jabłkowo-orzechowy karmel. Deser idealny, zwłaszcza na jesienne dni – jego smak otuli Was jak ciepły, miły koc.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 twarde, słodkie jabłka – wybrałam grójeckie
  • 100g kremowego serka śmietankowego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 małe jajko

Na karmel jabłkowo-orzechowy:

  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek wrzątku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • miąższ wydrążony z jabłek

 

Nagrzewamy piekarnik do 200°. Foremkę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Jabłka myjemy i ostrym nożem odkrawamy wierzch. Łyżką wydrążamy miąższ jabłek, starając się nie uszkodzić skórki i nie przedziurawić ich na wylot. Odkładamy na chwilę.

 

Do miski przekładamy serek śmietankowy, dodajemy śmietanę, cukier, cynamon, jajko i wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą cukierniczą. 

 

Wydrążone jabłka układamy w formie i wypełniamy nadzieniem serowym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż masa serowa się zetnie.

 

W międzyczasie przygotowujemy karmel z dodatkami – na suchą patelnię wsypujemy cukier i dodajemy wrzątek. Wstawiamy na średni ogień i od czasu do czasu mieszając kolistymi ruchami patelni, czekamy aż zacznie się karmelizować – będzie się brązowić na brzegach, wtedy mieszamy aby się równomiernie rozprowadzało.

 

W czasie gdy karmel się robi, miąższ wydrążony z jabłka z grubsza siekamy i odkładamy.

 

Gdy karmel zacznie się robić równomiernie złocisty, dodajemy do niego masło, kolistymi ruchami rozpuszczamy – uwaga, może pryskać. Następnie dodajemy do karmelu poszatkowany miąższ jabłka i mieszamy. Pozwalamy się jabłko dusiło się w tym karmelu przez jakiś 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu – jabłka powinny się zrobić prawie przezroczyste, jak skandyzowane. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy i ściągamy z ognia.

 

Upieczone jabłka wykładamy gorące na talerz, polewamy sosem karmelowo-jabłkowo-orzechowym i podajemy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *