Mini serniczki Snickers

Drukuj
31.03.2021   Magda

Kto nie ma czasu lub umiejętności do upieczenia super sernika, który mimo zapewnień w przepisie i tak nam opada polecam formę mini serniczków, idealnie podzielnych, a są tak pyszne, że naprawdę jest o co się bić. W wersji Snickers są wyjątkowo zachęcające z 3 powodów – ciastko, karmel i czekolada 🙂 To wszystko naprawdę nie wymaga zbyt wiele roboty, a wierzcie mi, walory smakowe są warte chwili mieszania mikserem.

Składniki (na 12 małych serniczków):

  • 250g serka kremowego
  • mały kubek jogurtu typu Skyr
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka mąki
  • jajko
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 batoniki Snickers

Na spód:

  • 2 szklanki precelków
  • 75g masła
  • łyżka brązowego cukru

Na wierzch:

  • 4 łyżki fistaszków, nie solonych

Na sos karmelowy:

  • 4 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 50ml kremówki
  • łyżka masła

Na sos czekolady:

  • 80g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka masła

 

Piekarnik nagrzewamy do 160°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.

 

75g masła rozpuszczamy w rondelku. Ostudzamy. Do robota kuchennego wrzucamy precelki i mielimy na drobne kawałki. Przesypujemy do miski, dodajemy do nich cukier oraz masło i dokładnie mieszamy, aż cała masa będzie mokra od masła. Do papilotek wsypujemy po około łyżki piasku z precelków i dociskamy – utworzą nam spód naszych serniczków.

 

Do miski przekładamy Skyr, serek twarogowy, cukier puder oraz masło orzechowe – mikserem wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Do tego dodajemy jajko oraz mąkę i jeszcze raz miksujemy do dokładnego połączenia. Batoniki Snickers kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do masy serowej. Mieszamy z masą za pomocą łyżki, delikatnie, ale aby batoniki dobrze się pokryły masą. Na spód z precelków wylewamy masę serową – około 1,5 łyżki na każde. Wyrównujemy wierzch.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-18 minut. Po tym czasie wyciągamy – serniczki mogą nam się wydawać jeszcze lekko niedopieczone w środku, ale dojdą w czasie stygnięcia. Odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

 

W tym czasie przygotowujemy sosy – nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę w 4 łyżka masła. Gdy się rozpuści, dodajemy do niej łyżkę masła i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia masła i do otrzymania aksamitnej i błyszczącej polewy czekoladowej. Odstawiamy na chwilę.

 

Robimy karmel – na suchą, teflonową patelnię wysypujemy równomierną warstwę cukru i wlewamy wodę. Stawiamy na średnim ogniu i od czasu do czasu, okrężnymi ruchami patelni, mieszamy. Gdy zacznie się karmelizować zaczynamy częściej mieszać okrężnymi ruchami patelni, aż całość stanie się bursztynowa. W tym momencie wlewamy na karmel kremówkę– uwaga, najlepiej robić to w rękawicach kuchennych, bo karmel może pryskać, będzie się podnosić i mocno pienić. W tym czasie bierzemy najlepiej silikonową szpatułkę lub drewnianą łyżkę i mieszamy do połączenia. Ściągamy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do połączenia. 

 

Dekorujemy babeczki – na wierzch układamy po kilka sztuk orzeszków arachidowych, polewamy obficie sosem karmelowym oraz czekoladowym. Tak udekorowane babeczki wstawiamy do lodówki do schłodzenia, minimum na 2 godziny. Po tym czasie zajadamy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.