Ucierane z jabłkami i cynamonem

Drukuj
22.11.2018   Magda

Przepis na ciasto, które jest dziecinne proste i szybkie do wykonania zawsze trzymam pod ręką. Sprawdza się idealnie, gdy najdzie mnie ochota na pieczenie oraz na słodkie, pachnące ciasto. To jest mega pachnące cynamonem, z chrupiącym, skarmelizowanym od cukru wierzchem. W środku słodkie jabłka i jedwabiste, gęste ciasto, które unosi całą tą masę pysznych dodatków. Do kawy, herbaty lub po prostu do zajadania idealne.

Składniki (na foremkę chlebową o wymiarach 26x12x7cm):

  • 100g miękkiego masła i odrobina do wysmarowania formy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 słodkie jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Foremkę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

 

Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Brązowy cukier oraz cynamon mieszamy razem. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

 

Do osobnej miski dodajemy miękkie masło oraz cukier i za pomocą miksera ubijamy na puszysto. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym jajku i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Do tego dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na gęste ciasto. Dalej miksując dodajemy mleko i ucieramy, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. 

 

Połowę gotowego ciasto wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto układamy pojedynczą warstwę pokrojonych jabłek, które posypujemy równomiernie połową przygotowanego cukru z cynamonem. Na to układamy pozostałe ciasto, rozprowadzamy, układamy kolejną warstwę jabłek, posypujemy cukrem.

 

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.