Enchilady z wołowiną

Drukuj
 14.06.2016   Magda

Enchilady z wołowiną to moja inspiracja na temat kuchni meksykańskiej. Enchilady to nic innego jak placki tortilli ciasno zawijane z wytrawnym farszem, polane pikantnym sosem i zapiekane. Wszystko doprawione charakterystycznymi dla tej kuchni przyprawami – kuminem, słodką i ostrą papryką i oczywiście sporą szczyptą chili. Ostrość można załagodzić chłodnym i świeżym dodatkiem – pomidorkami, awokado lub kleksem kwaśnej śmietany.

Składniki (na 4 porcje):

  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona papryka – pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duża czerwona cebyla – drobno poszatkowana
  • puszka czerwonej fasoli
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 8 pszennych placków tortilli
  • 100g tartego sera
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru

Do przybrania (opcjonalnie):

  • garść pomidorków koktajlowych
  • łyżka posiekanej w krążku dymki

 

Zaczynamy od przygotowania sosu – do garnka wlewamy olej i wyciskamy na niego czosnek, dopiero potem włączamy ogień. Chwilę podsmażamy, aż czosnek zacznie pachnieć, po czym dodajemy przyprawy – kumin, oregano, bazylię oraz chili i mieszając, smażymy jeszcze minutkę. Następnie, dodajemy mąkę i smażymy ją minutę cały czas mieszając, po czym dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dusimy sos na mały ogniu przez jeszcze 5 minut, aby zgęstniał. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

 

Przygotowujemy farsz do tortilli – na dużej patelni podgrzewamy olej i wkładamy na niego mieloną wołowinę – smażymy, rozdzielając większe kawałki, przed około 8-10 minut, aż zacznie się powoli podpiekać. Podpieczone mięso przekładamy na talerz. Na tą samą patelnię wkładamy cebulę oraz paprykę, odrobinkę soli i smażymy około 10 minut, często mieszając aż warzywa zmiękną. Na minutę przed końcem smażenia dodajemy słodką paprykę i chili i jeszcze minutkę smażymy. Ściąga my z ognia i dodajemy podsmażone mięso, odsączoną i przepłukaną fasolę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

 

Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oleju. Piekarnik nagrzewamy do 180°. Na dno wlewamy 1/3 sosu. Przygotowany farsz dzielimy na 8 porcji, każdą z porcji farszu układamy na brzegu tortilli i ciasno zwijamy. Tortille układamy ciasno na dnie naczynia – u mnie wyszły 4 tortille na dno, po czym warstwa sosu i 4 na wierzch. Jeśli macie takie duże naczynie, aby zmieścić wszystkie 8 w jednym rzędzie, to tak będzie nawet lepiej. Na samą górę wylewamy pozostały sos. Posypujemy startym serem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie, ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10, aby wierzch się zarumienił. Podajemy gorące i jeśli chcemy posypujemy pokrojonymi w ćwiartkę pomidorkami i posiekaną dymką.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.