Składniki (na 4 porcje):
- 500g mielonej wołowiny
- 1 czerwona papryka – pokrojona w drobną kostkę
- 1 duża czerwona cebyla – drobno poszatkowana
- puszka czerwonej fasoli
- łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 8 pszennych placków tortilli
- 100g tartego sera
- 2 łyżki oleju
Sos:
- puszka krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta chili
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
Do przybrania (opcjonalnie):
- garść pomidorków koktajlowych
- łyżka posiekanej w krążku dymki
Zaczynamy od przygotowania sosu – do garnka wlewamy olej i wyciskamy na niego czosnek, dopiero potem włączamy ogień. Chwilę podsmażamy, aż czosnek zacznie pachnieć, po czym dodajemy przyprawy – kumin, oregano, bazylię oraz chili i mieszając, smażymy jeszcze minutkę. Następnie, dodajemy mąkę i smażymy ją minutę cały czas mieszając, po czym dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dusimy sos na mały ogniu przez jeszcze 5 minut, aby zgęstniał. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Przygotowujemy farsz do tortilli – na dużej patelni podgrzewamy olej i wkładamy na niego mieloną wołowinę – smażymy, rozdzielając większe kawałki, przed około 8-10 minut, aż zacznie się powoli podpiekać. Podpieczone mięso przekładamy na talerz. Na tą samą patelnię wkładamy cebulę oraz paprykę, odrobinkę soli i smażymy około 10 minut, często mieszając aż warzywa zmiękną. Na minutę przed końcem smażenia dodajemy słodką paprykę i chili i jeszcze minutkę smażymy. Ściąga my z ognia i dodajemy podsmażone mięso, odsączoną i przepłukaną fasolę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oleju. Piekarnik nagrzewamy do 180°. Na dno wlewamy 1/3 sosu. Przygotowany farsz dzielimy na 8 porcji, każdą z porcji farszu układamy na brzegu tortilli i ciasno zwijamy. Tortille układamy ciasno na dnie naczynia – u mnie wyszły 4 tortille na dno, po czym warstwa sosu i 4 na wierzch. Jeśli macie takie duże naczynie, aby zmieścić wszystkie 8 w jednym rzędzie, to tak będzie nawet lepiej. Na samą górę wylewamy pozostały sos. Posypujemy startym serem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie, ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10, aby wierzch się zarumienił. Podajemy gorące i jeśli chcemy posypujemy pokrojonymi w ćwiartkę pomidorkami i posiekaną dymką.