Składniki (na 3-4 porcje):
- paczka tortilli (6 płatów)
- 500g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej)
- 1 zielona i żółta papryka
- Puszka kukurydzy
- Puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 50 g sera żółtego startego na grubej tarce
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz i sól do smaku
- łyżka oliwy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Do garnka wlewamy pomidory, puszki opłukujemy odrobiną wody i dolewamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę cukru, sól i pieprz. Stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i pozwalamy mu ,,pyrkać” przez 10- 15 minut.
W międzyczasie smażymy mięso na patelni po papryce – paprykę przekładamy do miski, do której wrzucamy odcedzoną i przepłukaną kukurydzę i fasolę. Mięso wykładamy na patelnię i za pomocą łyżki lub widelca, rozdrabniamy na małe kawałki. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem Cayenne, słodką papryką, kminem i oregano – podane przeze mnie w przepisie proporcje są bardzo umowę – można sobie doprawić według własnego gustu.W dużym garnku, którego można wstawić do piernika, układamy warstwy naszej lazanii, będzie 5 warstw warzyw i mięsa oraz 7 warstw sosu pomidorowego, więc zanim zaczniemy trzeba sobie odpowiednio podzielić i oszacować porcje. Na dno garnka, wylewamy około 3 łyżek sosu, na to układamy placek tortilli. Następnie idzie warstwa mięsa, warzyw, kilka łyżek sosu i znowu placek tortilli. Kolejne warstwy układamy w tej właśnie kolejności. Na samym wierzchu układamy tortille, wylewamy resztki sosu i posypujemy startym serem.
Wstawiamy garnek do piekarnika nastawionego na 200º i zapiekamy 20-25 minut. Gotową potrawę dzielimy na trójkąty, wykładamy na talerze, dekorujemy kleksem śmietany i szczyptą czerwonej papryki.