Lasagne meksykańska

Drukuj
02.04.2014   Magda

Gdyby się bardzo upierać, można stwierdzić, że to danie to nic innego jak chili con carne w innej formie, ale ja utrzymuję, że to danie wyróżnia się swoją specyfiką. Jest w nim przede wszystkim więcej warzyw, a wynika to z tego, że pierwotnie było to danie wegetariańskie. W wersji wegetariańskiej, przyprawy, które tutaj dodane się do mięsa, dodaje się do sosu pomidorowego, i ot cała filozofia. Niestety, w przypadku mojego taty, opcja wege nie przeszła i tylko ta ma prawo bycia na naszym stole. W związku z powyższym, dla wszystkich miłośników mięsa, z moim tatą na czele, publikuję właśnie tą wersję lazanii. Ale równie mocno zachęcam do wegetariańskiej wersji.

Składniki (na 3-4 porcje): 

  • paczka tortilli (6 płatów)
  • 500g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej)
  • 1 zielona i żółta papryka
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 50 g sera żółtego startego na grubej tarce
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

 

Do garnka wlewamy pomidory, puszki opłukujemy odrobiną wody i dolewamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę cukru, sól i pieprz. Stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i pozwalamy mu ,,pyrkać” przez 10- 15 minut.

 

W międzyczasie smażymy mięso na patelni po papryce – paprykę przekładamy do miski, do której wrzucamy odcedzoną i przepłukaną kukurydzę i fasolę. Mięso wykładamy na patelnię i za pomocą łyżki lub widelca, rozdrabniamy na małe kawałki. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem Cayenne, słodką papryką, kminem i oregano – podane przeze mnie w przepisie proporcje są bardzo umowę – można sobie doprawić według własnego gustu.W dużym garnku, którego można wstawić do piernika, układamy warstwy naszej lazanii, będzie 5 warstw warzyw i mięsa oraz 7 warstw sosu pomidorowego, więc zanim zaczniemy trzeba sobie odpowiednio podzielić i oszacować porcje. Na dno garnka, wylewamy około 3 łyżek sosu, na to układamy placek tortilli. Następnie idzie warstwa mięsa, warzyw, kilka łyżek sosu i znowu placek tortilli. Kolejne warstwy układamy w tej właśnie kolejności. Na samym wierzchu układamy tortille, wylewamy resztki sosu i posypujemy startym serem.

 

Wstawiamy garnek do piekarnika nastawionego na 200º i zapiekamy 20-25 minut. Gotową potrawę dzielimy na trójkąty, wykładamy na talerze, dekorujemy kleksem śmietany i szczyptą czerwonej papryki.

 

 


 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.