Pancakesy dyniowe

Drukuj
01.10.2014   Magda

Jak podkręcić zwykłe placki, aby były jeszcze smaczniejsze? Dodaj do ciasta słodkawego miąższu z dyni, który nada im wilgotności i wyjątkowego smaku. Takie placki oprószone cynamonowym cukrem pudrem wprawią nas w dobry nastrój na początek dnia lub poprawią humor w czasie podwieczorku.

Składniki (na około 10 placków):

  • 3/4 szklanki purée dyniowego*
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju oraz 2 krople do wysmarowania patelni

Do podania:

  • cukier puder
  • cynamon
  • masło

 

* Dynie porządnie szorujemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 200º, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na papierze skórą do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut. Po tym czasie, sprawdzamy miękkość dyni widelcem, widelec ma łatwo się wbijać. Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy na gładko. Purée można przechowywać w lodówce do tygodnia, w szczelnym pudełku.

 

Purée dyniowe przekładamy do miski, dodajemy mleko, olej, jajko, olej i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Do mokrych składników przesiewamy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy na gęstą masę.

 

Na patelnię dajemy olej i rozsmarowujemy – dobrze się to robi ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem. Gdy patelnia jest nagrzana, wylewamy około 1,5 łyżki ciasta na jednego placka i pieczemy do chwili gdy na wierzchu pojawią się bąbelki, a masa się lekko zetnie. Szpatułką lub szerokim nożem obracamy placki i smażymy minutę na drugiej stronie.

 

Placki podajemy gorące, obficie oprószone cukrem pudrem zmieszanym ze szczyptą cynamonu. Dobrze smakują także z kawałkiem masła, któremu pozwalamy się smakowicie rozpuścić na wierzchu placków.

 

 



1 thought on “Pancakesy dyniowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *