Muffinki dyniowe z orzechową kruszonką

Drukuj
13.10.2017   Magda

O ile milej spędza się jesienne popołudnie, gdy można zjeść coś słodkiego.  Tak po spacerze albo po powrocie z pracy zrobić na szybko dyniowe muffinki, które pachną nieziemsko i podczas pieczenia ich zapach roznosi się po całym domu… Aż lepiej się człowiekowi robi jak może się w nie wgryźć, najlepiej na kanapie, pod kocem i z pyszną kawą.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni*
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki soku jabłkowego – świeżego, nie słodkiego
  • 1/2 szklanku brązowego cukru
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 duże jajko

Na kruszonkę:

  • 100g orzechów włoskich
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 50g zimnego masła

 

*Dynie porządnie szorujemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 200º, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na papierze skórą do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut. Po tym czasie, sprawdzamy miękkość dyni widelcem, widelec ma łatwo się wbijać. Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy na gładko. Purée można przechowywać w lodówce do tygodnia, w szczelnym pudełku lub zamrozić.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180°, blachę na muffinki wykładamy papilotkami.

 

Robimy kruszonkę – orzechy rozdrabniamy w robocie kuchennym lub rozbijamy wałkiem, w woreczku foliowym. Przekładamy je do miski, dodajemy do niej cukier, mąkę i pokrojone w kostkę zimne masło. Ubieramy kruszonkę palcami, aż wszystkie składniki się połączą i kruszonka będzie średnioziarnista. Odstawiamy.

 

Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, sodę, proszek i przyprawy. Do osobnej miski przekładamy puree z dyni, oba rodzaje cukru, sok jabłkowy, olej i jajko – wszystko dokładnie mieszamy.

 

Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Napełniamy ciastem foremki do 2/3 wysokości. Z wierzch posypujemy obficie kruszonką.

 

Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut do upieczenia. Upieczone wystawiamy do ostygnięcia i możemy podawać.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.