Pancakesy dyniowe

Drukuj
01.10.2014   Magda

Jak podkręcić klasyczne pancakesy, aby zyskały nowy smak? Dodajmy do ciasta słodkawego miąższu z dyni, który nada im wilgotności i wyjątkowego smaku. Takie placki polane ciepłym syropem klonowym rozpuszczającym masło, wprawią nas w dobry nastrój już od rana, nawet jeśli będzie do pochmurny jesienny poranek. Świetnie sprawdzą się też na podwieczorek, wtedy serwuje je ze śmietaną i cynamonowym cukrem pudrem. W każdej wersji są przepyszne.

Składniki (na około 20 placków):

  • 3/4 szklanki purée dyniowego*
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła, rozpuszczonego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Do podania:

  • syrop klonowy – najlepiej lekko ciepły
  • masło

 

* Dynie porządnie szorujemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 200º, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na papierze skórą do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut. Po tym czasie, sprawdzamy miękkość dyni widelcem, widelec ma łatwo się wbijać. Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy na gładko. Purée można przechowywać w lodówce do tygodnia, w szczelnym pudełku.

 

Żółtka oddzielamy do białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Odstawiamy.

 

Purée dyniowe przekładamy do miski, dodajemy mleko, rozpuszczone masło, żółtka, cukier puder, esencje waniliową oraz cynamon – miksujemy do połączenia. Do mokrych składników przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy na gęstą masę. Do masy partiami dodajemy ubite białka i już za pomocą łyżki delikatnie ale dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.

 

Rozgrzewamy patelnie, a gdy jest nagrzana, wylewamy około 1,5 łyżki (ja używam małej chochelki) ciasta na jednego placka i pieczemy do chwili gdy na brzegach pojawią się bąbelki, a masa się lekko zetnie. Szpatułką lub szerokim nożem obracamy placki i smażymy minutę na drugiej stronie.

 

Placki podajemy gorące, z kawałkiem masła na wierzchu i obficie polane ciepłym syropem klonowym. Dobrze smakują także z kleksem śmietany i obficie posypane cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu.

 

 



1 thought on “Pancakesy dyniowe”

Skomentuj Magdalena Kuchaja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.