Żytnie pancakesy z miodem

Drukuj
 05.01.2016   Magda
Pancakesy na śniadanie to prawdziwa uczta, a to dlatego, że nie opłaca się ich nigdy zrobić mało. Najlepiej przygotować cały stosik pachnących, parujących pancakesów, położyć na nie masło i patrzeć jak wolno się rozpuszcza. Rozkosz dla oczu i brzucha.

Pancakesy z mąki żytniej mają subtelny orzechowy aromat, do którego świetnie pasuje słodycz miodu. Do porannej kawy zestaw idealny.

Składniki (na około 10 placków):

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2  łyżki masła
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 jajka

Do podania:

  • miód
  • masło

 

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy do nich proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.

 

Do osobnej miski wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy do nich maślankę, miód i masło i dokładnie mieszamy aż się dobrze połączy. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Odstawiamy na 15 minut.

 

Patelnię porządnie nagrzewamy i pieczemy na niej pancakesy z obu stron na złocisty kolor. Jeśli chcielibyście zjeść ciepłe pancakesy z całą rodziną, polecam nagrzać piekarnik na około 100° i każdą upieczoną porcję tam trzymać aby pozostała ciepła zanim skończymy piec wszystkie placki.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.