Dyniowe donuty z serową polewą

Drukuj
26.04.2016   Magda

Pieczenie tych donutów to świetna forma odpoczynku. Najpierw rozładowujemy nerwy podczas energicznego mieszania składników. Następnie, gdy się pieką,  doświadczamy wrażeń jak z aromaterapii. Na sam koniec, rozkoszujemy się smakowitymi wypiekamy, najlepiej w pozycji półleżącej i gorącą kawą. Mogłabym taką terapię stosować codziennie.

Składniki (na 12 donutów):

  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki puree z dyni*
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • łyżka rozpuszczonego masła
  • olej do nasmarowania formy

Na polewę:

  • 2 łyżki serka homogenizowanego
  • czubata łyżka cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

 

*Dynie porządnie szorujemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 200º, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na papierze skórą do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 60-90 minut. Po tym czasie, sprawdzamy miękkość dyni widelcem, widelec ma łatwo się wbijać. Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy na gładko. Purée można przechowywać w lodówce do tygodnia, w szczelnym pudełku lub zamrozić.

 

Formę na pączki smarujemy olejem – polecam zrobić to ręcznikiem papierowym. Piekarnik nagrzewamy do 200°.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika oraz sól przesiewamy do miski. Do drugiej miski przekładamy puree z dyni, dodajemy do niego cukier, jajko, rozpuszczone masło i mleko – mokre składniki dokładnie i energicznie mieszamy. 

 

Przesiane suche składniki dodajemy do mokrych i za pomocą rózgi wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Za pomocą łyżki napełniamy formy do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.

 

Upieczone donuty wystawiamy na 10 minut aby lekko przestygły, po czym wyciągamy je z formy i układamy na kratce do całkowitego ostygnięcia.

 

Przygotowujemy serową polewę – do serka homogenizowanego dodajemy mleko, cukier i cukier waniliowy i mikserem mieszamy na jednolitą, lekko płynną masę. Wylewamy ją na środek głębokiego talerza i zanurzamy w niej ostudzone donuty. Ustawiamy na kratkę, aby nadmiar polewy spłynął. Na sam koniec posypujemy donaty cukrem zmieszanym z mielonym cynamonem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *