Składniki (na 12 donutów):
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki puree z dyni*
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- łyżka rozpuszczonego masła
- olej do nasmarowania formy
Na polewę:
- 2 łyżki serka homogenizowanego
- czubata łyżka cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki cynamonu
*Dynie porządnie szorujemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 200º, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na papierze skórą do dołu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 60-90 minut. Po tym czasie, sprawdzamy miękkość dyni widelcem, widelec ma łatwo się wbijać. Upieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy na gładko. Purée można przechowywać w lodówce do tygodnia, w szczelnym pudełku lub zamrozić.
Formę na pączki smarujemy olejem – polecam zrobić to ręcznikiem papierowym. Piekarnik nagrzewamy do 200°.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika oraz sól przesiewamy do miski. Do drugiej miski przekładamy puree z dyni, dodajemy do niego cukier, jajko, rozpuszczone masło i mleko – mokre składniki dokładnie i energicznie mieszamy.
Przesiane suche składniki dodajemy do mokrych i za pomocą rózgi wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Za pomocą łyżki napełniamy formy do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
Upieczone donuty wystawiamy na 10 minut aby lekko przestygły, po czym wyciągamy je z formy i układamy na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy serową polewę – do serka homogenizowanego dodajemy mleko, cukier i cukier waniliowy i mikserem mieszamy na jednolitą, lekko płynną masę. Wylewamy ją na środek głębokiego talerza i zanurzamy w niej ostudzone donuty. Ustawiamy na kratkę, aby nadmiar polewy spłynął. Na sam koniec posypujemy donaty cukrem zmieszanym z mielonym cynamonem.