Muffinki piernikowe zrobimy dosłownie w chwilę, ich zapach wypełni nasz dom tak samo wspaniale jak ten długodojrzewający wypiek. Do nich delikatny, niezbyt słodki krem z mascarpone. Każdy zachwyci się wyglądem i smakiem tego cudownego wypieku.
Składniki (na 12 muffinek):
- 1 szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- 200ml maślanki
- 1/3 szklanki oleju
Na krem:
- 150ml schłodzonej kremówki
- 150g serka mascarpone
- opakowanie śmietan fixu
- 1 łyżka cukru pudru
Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę do muffinek wypełniamy papilotkami lub jak ja, przygotowujemy silikonowe foremki.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i sól. Do osobnej miski wbijamy jajko, dodajemy maślankę, olej, cukier i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie, ale krótko mieszamy.
Wypełniamy przygotowane foremki do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Upieczone wystawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy muffinki całkowicie ostygną, możemy zacząć robić krem – schłodzoną kremówkę wlewamy do miski i zaczynamy ubijać. Gdy zacznie lekko sztywnieć, dodajemy cukier i śmietan fix i ubijamy na sztywno. Następnie, miksując, dodajemy po łyżce mascarpone i ubijamy do połączenia się składników i utworzenia gładkiego kremu.
Gotowym kremem napełniamy worek cukierniczy i dekorujemy muffinki. Możemy też ładnie rozsmarować go grubą warstwą na wierzchu za pomocą noża.
pysznie 🙂 a jeszcze jak przyjemnie ozdobione 🙂
wyglądają super 🙂 dodatek piernikowy idealnie nadaje się na święta 🙂