Muffinki marchewkowe z lukrem królewskim

Drukuj
 14.04.2017   Magda
Wypieki z marchewki czy to w formie muffinek czy ciasta chętnie jem…w dużych ilościach. Uwielbiam w nich subtelną słodycz marchewki oraz wilgotność, którą uzyskujemy dzięki niej. Na szybko zawsze wygrają muffinki – te dzisiaj w wersji de lux z iście królewskim lukrem. Pyszne i piękne!


Składniki (na 12 muffinek):

  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • szklanka startej na małych oczkach marchewki

Na lukier:

  • 1 białko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta kurkumy – opcjonalnie
  • cukrowa posypka – opcjonalnie

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami – ja użyłam silikonowych foremek.

 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon. Dodajemy do niej cukier i zmielone orzechy. Do osobnej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy, dodajemy mleko, olej i dodajemy marchew – dokładnie mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia składników, ale niezbyt długo. 

 

Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 

 

Gdy muffinki wystygły, może zająć się lukrem. Na białka dodajemy cukier oraz sok z cytryny i ubijamy mikserem dość długo, aż uzyskamy świecący, sztywny krem. Na koniec, jeśli używamy, dodajemy szczyptę kurkumy dla koloru i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotowe muffinki pokrywamy lukrem – możemy to zrobić szpatułką, łyżką albo tak jak ja możemy zamoczyć muffinki w lukrze, aby ten ułożył się naturalnie. Posypujemy posypką i podajemy. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.