Muffinki marchewkowo-jabłkowe z kruszonką musli

Drukuj
27.03.2019   Magda

Na śniadanie, do pudełka do pracy lub szkoły, do porannej kawy, na podwieczorek lub po prostu jako małe, słodkiego co nieco, te muffinki marchewkowo-jabłkowe są wprost stworzone do wszystkich tych ról. Na jogurcie, z małą ilością cukru i oleju, ze zniewalająco pyszną kruszonką mojego pomysłu mogą się pojawić na stole już w 40 minut.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1 małe jabłko
  • 1 mała marchewka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Na kruszonkę:

  • 5 łyżek rodzynek
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • duża łyżka płynnego masła orzechowego

 

Przygotowujemy kruszonkę – rodzynki bardzo drobno rozdrabniamy – można nożem lub robotem kuchennym. Do rodzynek dodajemy płatki owsiane i w palcach rozcieramy płatki z rodzynkami – ma to na celu dodatkowe rozdrobnienie rodzynek i pokrycie płatków ich słodkim miąższem. Do tego dodajemy masło orzechowe i mieszamy już łyżką do połączenia składników. Odkładamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami.

 

Marchewkę obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach. Jabłko myjemy i kroimy w drobną kostkę.

 

Do miski wybijamy jajko, dodajemy brązowy cukier i chwilę ubijamy trzepaczką do spienienia jajek. Wciąż ubijając, wlewamy olej. Następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy do połączenia.

 

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól. Suche składniki wsypujemy do mokrych i dokładnie, ale krótko mieszamy. Do masy dodajemy startą marchewkę i jabłka i delikatnie mieszamy, aż połączą się z ciastem.

 

Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Na wierzch każdej babeczki wykładamy porcję kruszonki – około łyżeczki na każdą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.

 

Gotowe wyciągamy do przestygnięcia. Jemy ostudzone.

 



1 thought on “Muffinki marchewkowo-jabłkowe z kruszonką musli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *