Składniki (na 12 muffinek):
- 1 małe jabłko
- 1 mała marchewka
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu
- 1 szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Na kruszonkę:
- 5 łyżek rodzynek
- 6 łyżek płatków owsianych
- duża łyżka płynnego masła orzechowego
Przygotowujemy kruszonkę – rodzynki bardzo drobno rozdrabniamy – można nożem lub robotem kuchennym. Do rodzynek dodajemy płatki owsiane i w palcach rozcieramy płatki z rodzynkami – ma to na celu dodatkowe rozdrobnienie rodzynek i pokrycie płatków ich słodkim miąższem. Do tego dodajemy masło orzechowe i mieszamy już łyżką do połączenia składników. Odkładamy.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami.
Marchewkę obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach. Jabłko myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Do miski wybijamy jajko, dodajemy brązowy cukier i chwilę ubijamy trzepaczką do spienienia jajek. Wciąż ubijając, wlewamy olej. Następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy do połączenia.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól. Suche składniki wsypujemy do mokrych i dokładnie, ale krótko mieszamy. Do masy dodajemy startą marchewkę i jabłka i delikatnie mieszamy, aż połączą się z ciastem.
Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Na wierzch każdej babeczki wykładamy porcję kruszonki – około łyżeczki na każdą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.
Gotowe wyciągamy do przestygnięcia. Jemy ostudzone.
Zdrowe i pożywne muffiny , dodatkowo wyglądają naprawdę pięknie! 🙂