Wytrawne zapiekane naleśniki z szynką i groszkiem

Drukuj
24.05.2018   Magda

Naleśniki to świetna baza do eksperymentowania ze smakami i sposobem przyrządzenia. I można śmiało przyznać, że każdy pomysł z ich użyciem jest przepyszny. Zapiekane naleśniki to przepysznie przypieczone sakiewki z twarogowym środkiem, groszkiem i szynką, a to wszystko scala  serowym, kremowy sos. Świetna propozycja na obiad, ale też do podania w dużej ilości na spotkanie ze znajomymi – kwestia dosmażenia naleśników, zwiększenia ilości składników i znalezienia odpowiednio dużego naczynia 🙂

Składniki (na 8 naleśników):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody

Na farsz:

  • 150g szynki
  • 150g mrożonego zielonego groszku
  • 200g kremowego serka twarogowego, np. Ulubiony
  • mały pęczek koperku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Na sos beszamelowy:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

 

Zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego – do miski wlewamy mleko, wodę, dodajemy rozpuszczone masło, jajko oraz szczyptę soli – wszystko dokładnie mieszamy rózgą. Stopniowo, do mokrych składników, przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy rózgą na gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy.

 

Szynkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną szynkę. Obsmażamy na złocisto, po czym dodajemy mrożony groszek. Wszystko jeszcze razem smażymy, aż groszek lekko zmięknie – maksymalnie 5 minut, często mieszając. Ściągamy z ognia do ostygnięcia.

 

W międzyczasie pieczemy naleśniki – na mocno rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta – mniej więcej połowę chochelki, i smażymy rumiane naleśniki. Upieczone odstawiamy do chwili składania.

 

Przygotowujemy sos beszamelowy – do rondelka dodajemy masło i rozpuszczamy. Na masło wrzucamy mąkę i prażymy ją, ciągle mieszając, aż delikatnie się zarumieni. Zmieniamy łyżkę na rózgę cukierniczą i nie przestając mieszać, stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy cały czas gotując, do uzyskania kremowego, gęstego sosu. Ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ser i mieszamy do rozpuszczenia.

 

Do miski przekładamy serek twarogowy, dodajemy jajko oraz podsmażoną szynkę z groszkiem – część szynki z groszkiem możemy zostawiać, aby posypać danie z wierzchu, będzie sugerowało czego możemy spodziewać się w środku 🙂 Pęczek koperku drobno siekamy i także dodajemy do miski – możemy odłożyć kilka gałązek do podania. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.

 

Składamy naleśniki – na środek każdego naleśnika wykładamy porcję farszu – około 1,5 łyżki na każdy. Składamy naleśniki w ulubiony sposób – ja złożyłam w koperty, formując naleśniki w zgrabne prostokąty. Złożone naleśniki układamy złożeniem do dołu. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i posypujemy odłożoną szynką z groszkiem. 

 

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 20-25 minut, aż zaczną się zrumieniać na wierzchu. Podajemy gorące ozdobione gałązkami koperku.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.