Naleśniki z farszem ruskim

Drukuj
15.06.2018   Magda

Kto jest fanem pierogów ruskich zakocha się w tych naleśnikach dzięki grubej warstwie kremowego, sycącego, ziemniaczano-serowego farszu. Wszystko to zapieczone w naleśników, pod warstwą sera i śmietany i obowiązkowo z dużą ilością prażonej cebulki. 

Składniki (na około 8 dużych naleśników):

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżka suszonego szczypiorku – opcjonalnie

Na farsz:

  • 700g ziemniaków
  • 500g chudego twarogu
  • 3 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • śmietana do posmarowania
  • po 2 plasterki sera żółtego na każdy naleśnik
  • ziarna słonecznika – opcjonalnie

 

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków – obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i gorące tłuczemy lub przeciskamy praską do ziemniaków. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

W międzyczasie siekamy cebulę na drobno. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ją aż stanie się złocista – około 10-15 minut, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstrawiamy.

 

Do wystudzonych ziemniaków dodajemy rozkruszony widelcem twaróg, a także 3/4 podsmażonej cebuli oraz sporą porcję pieprzu i odrobinę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku.

 

Robimy ciasto na naleśniki – do miski wlewamy mleko, wodę, olej, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą. Następnie, do miski przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto powinno być konsystencji śmietany kremówki i zostawiać cienką warstwę na łyżce.

 

Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki – wylewamy porcję ciasta i z wierzchu posypujemy odrobiną szczypiorku, aby się przykleił póki ciasto się nie zetnie. 

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°. Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne.

 

Na każdy usmażony naleśnik układamy porcję farszu – około 2 łyżki, dociskamy. Składamy w prostokątną kopertę. Układamy naleśniki, złożeniem do dołu, w naczyniu. Na wierzchu smarujemy każdy niepełną łyżką śmietany, posypujemy odrobiną ziaren słonecznika, układamy po 2 plasterki sera na każdy naleśniki i rozkładamy równomiernie odrobinę prażonej cebulki. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

 

Naleśniki powinny być zarumienione z wierzchu, jeśli jednak po 30 minutach dalej są blade, możemy wstawić je jeszcze na chwilę pod opcję grill – maksymalnie 5 minut, najlepiej obserwować czy się nie przypada.

 

Gotowe naleśniki podajemy gorące. Dodatkowo, można do nich podać kleks śmietany i posypać ziarnami słonecznika.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.