Naleśniki z prażonymi papierówkami i serem

Drukuj
13.09.2018   Magda

Kolejny przepis na naleśniki palce lizać, a to za sprawą przepysznego nadzienia, pełnego jesiennych, lekko kwaskowych jabłek, nuty cynamonu i kremowego, waniliowego twarogu. Pokochacie to połączenie i na pewno nie skończy się to na jednej próbie tego przepisu. Jeśli zrobicie zapas prażonych jabłek do słoika, ten przepis będzie Wam służył przez cały rok.

Składniki (na 12 małych naleśników):

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki mąki

Na nadzienie jabłkowe:

  • 1,5kg papierówek
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru lub do smaku
  • 1/3 mielonego cynamonu

Na nadzienie twarogowe:

  • 250g chudego twarogu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 200ml śmietanki kremówki
  • cukier puder do oprószenia

 

Zaczynamy od uprażenia jabłek – jabłka obieramy, kroimy w ćwiarki i pozbawiamy nasion. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i około 4 łyżek wody. Stawiamy na średnim ogniu i prażymy, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka całkowicie rozpadną. Na sam koniec dodajemy cynamon, mieszamy. Tak przyrządzone jabłka możemy od razu spożywać lub przełożyć do słoików, zapasteryzować i cieszyć się nimi w późniejszym czasie. W tym przepisie możemy użyć tych prosto z garnka albo ze słoika.

 

Przygotowujemy ciasto na naleśniki – do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, wodę, olej, sól i dokładnie mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy – ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki, najlepiej na suchej, teflonowej patelni.

 

W międzyczasie gdy pieczemy naleśniki, możemy zrobić nadzienie twarogowe – do robota kuchnnego dodajemy twaróg, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy na gładko. Odstawiamy do chwili składania naleśników.

 

Śmietankę kremówkę, dobrze schłodzoną, ubijamy na sztywno. Jeśli chcemy, możemy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i potem wyszprycować ładnie na naleśniki.

 

Składamy naleśniki – możemy to zrobić w koperty lub rulon. Na każdego naleśnika wykładamy po łyżce twarogu oraz po łyżce prażonych jabłek. Składamy naleśniki, na wierzch szprycujemy bitą śmietanę i oprószamy cukrem pudrem. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.