
Ciasto naleśnikowe (na 8 naleśników- 3 porcje):
- ½ szklanki mąki gryczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- łyżka siekanej natki pietruszki
Farsz:
- 2 duże pory
- 200g serka mascarpone
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oliwy
- około 16 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (po 2 na naleśnika)
- 50g tartego żółtego sera
Robimy ciasto naleśnikowe – do wysokiej miski wlewamy mleko, wodę, olej, wbijamy jajko i solimy. Włączamy mikser na najniższe obroty i dodajemy stopniowo oba gatunki mąki. Ciasto na początku będzie bardzo płynne, ale nie trzeba się tym martwić. Mąka gryczana musi trochę napęcznieć, dlatego gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowywanie farszu – od porów odcinamy górę, zostawiamy tylko białą część, przekrawamy na pół i myjemy. Przekrojonego pora łatwiej się myje, woda dociera do poszczególnych warstw. Umytego pora kroimy w półplasterki i podsmażamy do miękkości na łyżce oliwy. Odstawiamy.
Ciasto naleśnikowe wyciągamy z lodówki i mieszamy łyżką – sprawdzamy czy ma odpowiednią konsystencję – powinno być płynne, ale nie spływać zbyt szybko z łyżki. Dodajemy do ciasta posiekaną zieloną pietruszkę. Rozgrzewamy patelnię i pieczemy naleśniki. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki będą ładnie odchodzić, dlatego nie trzeba dodatkowo posmarować tłuszczem patelni.
W międzyczasie kończymy farsz. Do pora dodajemy serek mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na każdego naleśnika układamy po dwa plasterki szynki i rozsmarowujemy po 2 łyżki farszu. Zwijamy i układamy wszystkie w wysmarowane masłem naczynie żaroodporne.
Obficie posypujemy tarty serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° i zapiekamy około 10 minut, aż ser się rozpuści.