Naleśniki gryczane z szynką i porami

Drukuj
29.04.2013   Magda

Naleśniki – każdy z Was na pewno je jadł, każdy na pewno ma swój ulubiony sposób ich serwowania – na słodko, na słono, z mięsem czy też z owocami. Jest to uniwersalna potrawa która, jak żadna inna, pokazuje że w kuchni jedną z najważniejszych rzeczy jest wyobraźnia, a tą każdy ma bogatą. Poniższy przepis na naleśniki gryczane z przepysznym, lekko ostrym z farszem, pokazuje w jaki sposób zmiana jednego składnika potrafi odmienić oblicze całego dania. Serdecznie zapraszam do kuchni, efekt na pewno Was zaskoczy 🙂

Ciasto naleśnikowe (na 8 naleśników- 3 porcje):

  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli 
  • łyżka siekanej natki pietruszki

Farsz:

  • 2 duże pory
  • 200g serka mascarpone 
  • sól i pieprz do smaku 
  • łyżka oliwy
  • około 16 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (po 2 na naleśnika)
  • 50g tartego żółtego sera

 

Robimy ciasto naleśnikowe – do wysokiej miski wlewamy mleko, wodę, olej, wbijamy jajko i solimy. Włączamy mikser na najniższe obroty i dodajemy stopniowo oba gatunki mąki. Ciasto na początku będzie bardzo płynne, ale nie trzeba się tym martwić. Mąka gryczana musi trochę napęcznieć, dlatego gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

 

W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowywanie farszu – od porów odcinamy górę, zostawiamy tylko białą część, przekrawamy na pół i myjemy. Przekrojonego pora łatwiej się myje, woda dociera do poszczególnych warstw. Umytego pora kroimy w półplasterki i podsmażamy do miękkości na łyżce oliwy. Odstawiamy.

 

Ciasto naleśnikowe wyciągamy z lodówki i mieszamy łyżką – sprawdzamy czy ma odpowiednią konsystencję – powinno być płynne, ale nie spływać zbyt szybko z łyżki. Dodajemy do ciasta posiekaną zieloną pietruszkę. Rozgrzewamy patelnię i pieczemy naleśniki. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki będą ładnie odchodzić, dlatego nie trzeba dodatkowo posmarować tłuszczem patelni. 

 

W międzyczasie kończymy farsz. Do pora dodajemy serek mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na każdego naleśnika układamy po dwa plasterki szynki i rozsmarowujemy po 2 łyżki farszu. Zwijamy i układamy wszystkie w wysmarowane masłem naczynie żaroodporne. 

 

Obficie posypujemy tarty serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° i zapiekamy około 10 minut, aż ser się rozpuści.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *