Naleśniki z dżemem rabarbarowym

Drukuj
02.06.2014 Magda

Byłoby grzechem nie skorzystać z dobrodziejstw sezonu letniego i nie zakosztować w rabarbarze. Uwielbiam ciasto rabarbarowe i kompot, rabarbarowy słodko-kwaśny smak. Dlatego pomyślałam, że dżem będzie równie pyszny – nie pomyliłam się. On w tym przepisie jest główną gwiazdą i dobry jest nie tylko do naleśników. Wystarczy go lekko rozgrzać w garnuszku z kilkoma kroplami wody i jest świetnym gorącym sosem do lodów. A kilka łyżek dodany do gazowanej wody zmieni się w pyszny, orzeźwiający napój.

Dżem rabarbarowy (składniki na 4 słoiki, 300ml):

  • 1 kilogram rabarbaru
  • 400g cukru kryształ
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 10 łyżek wody

Składniki na naleśniki (około 8 sztuk): 

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju, plus kropla do wysmarowania patelni
  • około 1,5 szklanki mąki – zależy od gęstości ciasta
  • 4 łyżki gazowanej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo: 

  • serek śmietankowy do posmarowania naleśników
  • kilka łyżek śmietanki kremówki do polania

 

Rabarbar dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w kostkę. Przekładamy rabarbar do dużego garnka, dodajemy wodę, cukier i cukier waniliowy i wstawiamy na średni gaz. Gdy zacznie się gotować, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod półprzykryciem około 20 minut – owoce powinny być miękkie, a dżem odpowiednio gęsty. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy dnem do góry. Wystudzony dżem w słoikach można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 miesięcy.

 

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Roztrzepujemy rózgą i stopniowo dodajemy mąkę – dodajemy ją do chwili, gdy uzyskamy odpowiednią gęstość ciasta. Odstawiamy ciasto na około 20 minut. Ciasto w czasie stania jeszcze zgęstnieje, dlatego przed smażeniem dodajemy wodę gazowaną i jeszcze raz mieszamy.

 

Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozprowadzamy go za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na złoto naleśniki z obu stron.Upieczone naleśniki smarujemy serkiem śmietankowym i dżemem – około 1 łyżeczki serka i 2 łyżki dżemu na każdy. Polewamy śmietanką według uznania i podajemy.

 

 



3 thoughts on “Naleśniki z dżemem rabarbarowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *