Rabarbarowy fool czyli puszysty deser w słoiczku

Drukuj
11.06.2021   Magda

Obowiązkowy letni deser na trwający sezon rabarbarowy to właśnie rabarbarowy fool – ,,fool” bo nawet totalna kulinarna łamaga sobie z nim poradzi. Nie ma nic prostszego i pyszniejszego – duszony rabarbar, z nutą cytryny, choć tak naprawdę wcale nie musimy jej dodawać – można dodać 2 łyżki wody do duszenia i też da radę. Do tego ubita kremówka…oj nic więcej nie trzeba. TO jak jedzenie rabarbarowej chmurki – niebiańska rozkosz.

Składniki (na 3 porcje):

  • 4 duże łodygi rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 330ml śmietanki kremówki 30%
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok z jednej cytryny

 

Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do rondelka. Do niego dodajemy cukier, otartą skórkę z cytryny oraz sok. Stawiamy na średnim ogniu i dusimy, od czasu do czasu mieszając aż rabarbar zacznie się rozpadać. Ściągamy z ognia do całkowitego ostygnięcia. Gdy już jest chłodny, wstawiamy do lodówki na około godzinę.

 

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.  Jakieś 2 łyżki przygotowanego rabarbaru przekładamy do śmietany i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia. 

 

Komponujemy deser – na dno słoiczków lub salaterek wykładamy porcję śmietany – 2 łyżki, na to porcję duszonego rabarbaru. Układamy tak jeszcze jedną warstwę, z ładnym kleksem owoców na wierzchu. Deser wstawiamy do lodówki, na minimum godzinę, gdyś najlepiej smakuje schłodzony.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.