Składniki (na 3 porcje):
- 4 duże łodygi rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 330ml śmietanki kremówki 30%
- skórka otarta z połowy cytryny
- sok z jednej cytryny
Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do rondelka. Do niego dodajemy cukier, otartą skórkę z cytryny oraz sok. Stawiamy na średnim ogniu i dusimy, od czasu do czasu mieszając aż rabarbar zacznie się rozpadać. Ściągamy z ognia do całkowitego ostygnięcia. Gdy już jest chłodny, wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Jakieś 2 łyżki przygotowanego rabarbaru przekładamy do śmietany i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia.
Komponujemy deser – na dno słoiczków lub salaterek wykładamy porcję śmietany – 2 łyżki, na to porcję duszonego rabarbaru. Układamy tak jeszcze jedną warstwę, z ładnym kleksem owoców na wierzchu. Deser wstawiamy do lodówki, na minimum godzinę, gdyś najlepiej smakuje schłodzony.