Naleśniki z jarmużem, cukinią i fetą

Drukuj
16.10.2014   Magda

To kapusto pochodne zielone warzywo to bardzo zdrowa pozycja w jadłospisie – jarmuż zawiera wiele cennych składników odżywczych, jest bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Lekko kwaskowy w smaku, może być dobrym zastępstwem dla szpinaku, na przykład, w farszu do naleśników lub jako warstwa w lazanii. W użyciu bardzo uniwersalny, cenowo także jest bardzo atrakcyjny, a pół kilo jarmużu starczy na wiele kulinarnych pomysłów. Dlatego zachęcam na wycieczkę na ryneczek warzywny, jarmuż powinien się tam już pojawiać. Najlepszy jarmuż to ten zbierany po pierwszych przymrozkach.

Składniki na naleśniki (około 8 sztuk):

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju, plus kropla do wysmarowania patelni
  • około 1,5 szklanki mąki – zależy od gęstości ciasta
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 250g świeżego jarmużu
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 łyżki gęstej, słodkiej śmietany 18%
  • 100g twartego sera typu feta
  • 2 łyżki masła
  • pieprz do smaku

 

Do miski wlewamy mleko, wodę, olej wbijamy jajko i mieszamy. Następnie dodajemy sól i stopniowo mąkę, cały czas mieszając, do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji ciasta. W międzyczasie jak robimy farsz, możemy smażyć naleśniki na gorącej natłuszczonej patelni.

 

Jarmuż myjemy, osuszamy i ostrym nożem wycinamy twardą łodygę w środku liścia. Następnie, kroimy jarmuż w podłużne paski. Cukinie myjemy, przepoławiamy w wzdłuż i jeśli ma duże gniazdo nasienne, wydłubuje je łyżką. Przepołowioną cukinie kroimy w cienkie plasterki.

 

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie jarmuż. Podsmażamy, często mieszając aż mniejszy swoją objętość o połowę. Następnie dodajemy czosnek i cukinię i wszystko razem smażymy, aż cukinia trochę zmięknie (około 5-7 minut). Na sam koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i odstawiamy.

 

Na usmażone uprzednio naleśniki, wykładamy po łyżce ciepłego farszu i rozkruszamy duży kawałek fety. Zwijamy w rulon lub składamy w kopertę i podajemy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *