Muffiny z prażonymi jabłkami

Drukuj
10.01.2013   Magda

Muffiny są najprostszym i najszybszym wypiekiem. Idealnie się sprawdzają, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście. Można je zrobić w chwili ich przyjścia i podawać jeszcze ciepłe do kawy. Przygotowanie naprawdę nie zajmie wiele czasu.

Sekret puszystego ciasta każdych babeczek tkwi w niezbyt dokładnym wymieszaniu składników – malutkie grudki są wręcz wskazane. Magicznym składnikiem tych muffinek są prażone jabłka, dzięki którym pozostają długo wilgotne i pachnące. 


Składniki (na 12 muffinek):

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka

 

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie starte jabłka. Posypujemy cukrem waniliowym i często mieszając, smażymy przez około 10 minut, aż sok z jabłek odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia. 

 

W międzyczasie, przygotowujemy składniki do ciasta. W osobnych miskach przygotowujemy mokre i suche składniki. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek, sodę, cukier, a w drugiej mieszamy jajka, z mlekiem i olejem.

 

Gdy jabłka wystygną, dodajemy je do mokrych składników i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką.

 

Wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości (muffiny bardzo wyrosną) i wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika na 25-30 minut. Po tym czasie, sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są już gotowe.

 

Wystawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 



6 thoughts on “Muffiny z prażonymi jabłkami”

Pozostaw odpowiedź Kaja Lelonek-Laber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *