Składniki (na 12 muffinek):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- sok i skórka z jednej cytryny
- 50g rozpuszczonego wystudzonego masła
- ¾ szklanki maślanki
- 3 jajka
Składniki na lukier:
- 150g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- połowa łyżeczki otartej skórki z cytryny
- cukrowa posypka – opcjonalnie
Do miski przesiewamy mąkę, proszek, sól, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem z maślanką, rozpuszczonym masłem, sokiem i skórką z cytryny. Łączy składniki suche z mokrymi i wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika na 20-25 minut.
Gdy muffiny wystygną, przygotowujemy lukier. Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę cytrynową i przesiewamy cukier puder. Ucieramy pałką przez kilka minut aby dokładnie rozetrzeć kryształki cukru i wycisnąć aromat ze skórki. Sprawdzamy konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsty lub za rzadki, dodajemy w zależności soku lub cukru. Gotowym lukrem polewamy muffiny. Można posypać cukrową posypką, ozdobić kawałkami cytryny lub skórką.