Muffiny cytrynowe z lukrem

Drukuj
24.04.2013   Magda

Pieczenie czegoś pysznego w środku tygodnia jest możliwe, nawet jeśli jesteśmy bardzo zabiegani. Wystarczy chwila, aby do porannej kawy zjeść słodkie, jeszcze ciepłe i aromatyczne muffiny. Te są wyjątkowe – maślane, pachnące, wilgotne, innymi słowy idealne na szybkie poprawienie humoru, osłodzenie sobie życie i uradowanie rodziny. Zachęcam do pieczenia.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • opakowanie cukru waniliowego 
  • sok i skórka z jednej cytryny 
  • 50g rozpuszczonego wystudzonego masła 
  • ¾ szklanki maślanki 
  • 3 jajka

Składniki na lukier: 

  • 150g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • połowa łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • cukrowa posypka – opcjonalnie

 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek, sól, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem z maślanką, rozpuszczonym masłem, sokiem i skórką z cytryny. Łączy składniki suche z mokrymi i wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika na 20-25 minut.

 

Gdy muffiny wystygną, przygotowujemy lukier. Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę cytrynową i przesiewamy cukier puder. Ucieramy pałką przez kilka minut aby dokładnie rozetrzeć kryształki cukru i wycisnąć aromat ze skórki. Sprawdzamy konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsty lub za rzadki, dodajemy w zależności soku lub cukru. Gotowym lukrem polewamy muffiny. Można posypać cukrową posypką, ozdobić kawałkami cytryny lub skórką.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.