Muffinki z kremem z zielonej herbaty

Drukuj
 22.12.2015   Magda
Intrygujące zestawienie smakowe dla wszystkich miłośników zielonej herbaty. Jej smak subtelnie przebija się w tych muffinkach. Posmakują wszystkim i będą się pięknie prezentować na stole.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka

Krem:

  • 100ml śmietanki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150g serka mascarpone
  • 1 płaska łyżeczka zielonej herbaty Matcha
  • cukrowe ozdoby – opcjonalnie

 

Piekarnik nagrzewamy do 180°, blachę do muffinek wypełniamy papilotkami.

 

Do miski wybijamy jajka, dodajemy do nich mleko, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone, wystudzone masło. Wszystko roztrzepujemy widelcem. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i posiekaną w drobne kawałki czekoladę. Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy łyżką – mieszamy tylko do połączenia składników, niezbyt długo. Gotowe ciasto przekładamy do 2/3 wysokości papilotek, wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystygnięcia.

 

Gdy muffinki wystygną, zabieramy się za zrobienie kremu – do miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone i ubijamy na gładki krem. Do kremu dodajemy sproszkowanej zielonej herbaty i miksujemy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim muffinki zgodnie z upodobaniami. Dekorujemy cukrowymi ozdobami.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *