Wigilijna zupa grzybowa

Drukuj
23.12.2015   Magda
Zupa grzybowa nie należy do dań, które podaje się u mnie podczas Wigilii. Moja rodzina należy do tej drugiej drużyny barszczu i uszek. Jednak w tym roku chce ich zaskoczyć i jednak podać grzybową. Niewątpliwie zachwyca ona intensywny smakiem i przepięknym aromatem suszonych grzybów. Na pewno im posmakuje.

Składniki (na 3 porcje):

  • 30g suszonych grzybów – u mnie borowików
  • 1 łyżka masła
  • 3 małe marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • pół dużej cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz do smaku

 

Grzyby opłukujemy, zalewamy 500ml zimnej wody i odstawiamy najlepiej na noc do namoczenia. 

 

Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki. Cebulę opiekamy nad palnikiem, aż będzie dobrze czarna. Namoczone przez noc grzyby wyciągamy z wody, ale jej nie wylewamy, i siekamy je w mniejsze kawałki.
 

 

W garnku rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić wrzucamy na nie marchew oraz pietruszkę. Obsmażamy około 5-10 minut aż warzywa zaczną się przypiekać., po czym dodajemy grzyby i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie zalewamy wszystko wodą spod grzybów, dodajemy jeszcze 500ml zimnej wody oraz dodajemy przypaloną cebulę. Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę na bardzo małym ogniu, pod przykryciem około godziny. Po tym czasie wyciągam warzywa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i zabielam zupę łyżką śmietanki, którą wcześniej hartuje odrobiną zupy. Podaje zupę gorącą z makaronem łazanki.

 

 



1 thought on “Wigilijna zupa grzybowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *