Składniki (na 12 cupcaków):
- 1 dojrzały banan
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na krem:
- 250ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie śmietan-fixu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80g dobrej jakości białej czekolady
- 2 łyżki mleka
Do przybrania:
- kawałek białej czekolady
- 12 chrupek bananowych
Zaczynamy od przygotowaniu babeczek – blachę do pieczenia wykładamy papierowymi papilotkami. Nastawiamy piekarnik na 180°.
Do miski wkładamy pokrojonego w kawałki banana, dodajemy mleko i wszystko razem blendujemy – do uzyskania jednolitej masy. Do tego dodajemy jajko, olej, cukier i dokładnie mieszamy aż cukier zacznie się lekko rozpuszczać. Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodajemy do mokrych i rózgą cukierniczą dokładnie wszystko mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy białą czekoladę z odrobiną mleka w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy babeczki i czekolada ostygną, robimy krem do ozdobienia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. W czasie ubijania dodajemy śmietan-fix i ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i już delikatnie mieszamy rózgą cukierniczą. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki, aby trochę stężał.
Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki w ulubiony sposób. Możemy też rozsmarować go w kremową górkę za pomocą noża. Następnie ozdabiamy babeczki chipsem bananowym i wiórkami czekolady – robimy je ścierając brzeg obieraczką do warzyw. Możemy od razu podawać.