Bananowe cupcakes z kremem z białej czekolady

Drukuj
15.01.2018   Magda

Patrząc na te słodkie piękności, aż trudno uwierzyć, że takie babeczki są bardzo proste do zrobienia. A ich smak jest po prostu zniewalający – smak bananów, subtelnie wyczuwalny w puszystej babeczce, a do tego krem z białej czekolady pasują do siebie jak nic innego! Na samą myśl chce się zjeść więcej niż jedną. A piękne ozdobienie uświetni każdy podwieczorek, kawę z przyjaciółką czy przyjęcie.

Składniki (na 12 cupcaków):

  • 1 dojrzały banan
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na krem:

  • 250ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80g dobrej jakości białej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Do przybrania:

  • kawałek białej czekolady
  • 12 chrupek bananowych

 

Zaczynamy od przygotowaniu babeczek – blachę do pieczenia wykładamy papierowymi papilotkami. Nastawiamy piekarnik na 180°. 

 

Do miski wkładamy pokrojonego w kawałki banana, dodajemy mleko i wszystko razem blendujemy – do uzyskania jednolitej masy. Do tego dodajemy jajko, olej, cukier i dokładnie mieszamy aż cukier zacznie się lekko rozpuszczać. Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodajemy do mokrych i rózgą cukierniczą dokładnie wszystko mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.

 

Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy białą czekoladę z odrobiną mleka w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Gdy babeczki i czekolada ostygną, robimy krem do ozdobienia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. W czasie ubijania dodajemy śmietan-fix i ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i już delikatnie mieszamy rózgą cukierniczą. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki, aby trochę stężał.

 

Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki w ulubiony sposób. Możemy też rozsmarować go w kremową górkę za pomocą noża. Następnie ozdabiamy babeczki chipsem bananowym i wiórkami czekolady – robimy je ścierając brzeg obieraczką do warzyw. Możemy od razu podawać.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *