Muffinki miodowe z kremem z kaszy manny

Drukuj
22.12.2013   Magda

Aby upiec miodownik trzeba poświęcić wiele czasu, nie mówiąc, że trzeba się także wykazać nielada cierpliwością czekając aż ciasto zmięknie. Miodowe muffinki z masą z kaszy manną są moim, prostszym odpowiednikiem tradycyjnego miodownika. Identyczne w smaku miodowe muffinki łatwo zastąpią ten tradycyjny wypiek, dzięki prostemu wykonaniu i szybkiemu pieczeniu. Na zabiegane święta deser wręcz idealny.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka 
  • 50g masła 
  • 7 łyżek miodu 
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem: 

  • 300ml mleka
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 80g miękkiej margaryny 
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • garść orzechów włoskich

 

Masło wkładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy mleko, miód i wszystko razem rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170ºC, a blachę do muffinów wykładamy papilotkami. 

 

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Do płynnych składników dodajemy jajka i mieszamy. Suche składniki mieszamy w mokrymi. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 1/2 wysokości. Wykładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Upieczone wystawiamy do ostygnięcia.

 

Zajmujemy się przygotowaniem kremu – w rondelku zagotowujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę mannę. Wszystko chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Gęstą masę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, ostygniętą mannę ucieramy z miękką margaryną na krem. Gotowym kremem dekorujemy wystudzone muffiny. 

 

Garść orzechów prażymy przez 2 minuty na patelni, następnie szatkujemy i posypujemy wierzch muffinów. 



1 thought on “Muffinki miodowe z kremem z kaszy manny”

  • Świetny pomysł z tymi muffinkami – nie jestem mistrzem w pieczeniu, więc na pewno zabiorę się za jakąś łatwiejszą opcję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *