Młode ziemniaki pieczone z pomidorkami

Drukuj
29.04.2015   Magda
Młode ziemniaki są pyszne same w sobie, ale w takim zestawieniu staną się waszym numer jeden. Nie wiem w sumie czy to zasługa młodych ziemniaków, że ta przystawka jest taka pyszna czy to raczej dzięki soczystym, słodkim, aromatycznym pomidorkom jest to jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Gorąco polecam podawać go z chrupiącym kurczakiem. Razem stanowią pyszny duet na sycący, letni obiad.

Składniki (na 2 porcje):

  • 600g młodych ziemniaków
  • 300 g pomidorków koktajlowych na gałązce
  • 4 całe ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka listków zielonej pietruszki i kilka gałązek tymianku

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°. Na blachę do pieczenia wlewamy olej. Ziemniaki dokładnie myjemy ostrą gąbką i osuszamy z nadmiaru wody. Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki i układamy na blaszce. Posypujemy solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Dokładnie wszystko mieszamy by ziemniaki dokładnie się obtoczyły w oleju i przyprawach. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. 

 

Pomidorki myjemy. Ząbki czosnku oddzielamy od siebie, ale nie obieramy. Po 20 minutowym podpiekaniu, wyciągamy ziemniaki i obracamy aby równo się zrumieniły. Między ziemniaki wkładamy całe ząbki czosnku a na wierzch układamy pomidorki zarazem z gałązkami – ładnie wyglądają i są bardziej aromatyczne. Wstawiamy jeszcze na 25 minut do piekarnika. Podajemy gorące. 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.