Młode ziemniaki są pyszne same w sobie, ale w takim zestawieniu staną się waszym numer jeden. Nie wiem w sumie czy to zasługa młodych ziemniaków, że ta przystawka jest taka pyszna czy to raczej dzięki soczystym, słodkim, aromatycznym pomidorkom jest to jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Gorąco polecam podawać go z chrupiącym kurczakiem. Razem stanowią pyszny duet na sycący, letni obiad.
Składniki (na 2 porcje):
- 600g młodych ziemniaków
- 300 g pomidorków koktajlowych na gałązce
- 4 całe ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- łyżka listków zielonej pietruszki i kilka gałązek tymianku
Nagrzewamy piekarnik do 180°. Na blachę do pieczenia wlewamy olej. Ziemniaki dokładnie myjemy ostrą gąbką i osuszamy z nadmiaru wody. Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki i układamy na blaszce. Posypujemy solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Dokładnie wszystko mieszamy by ziemniaki dokładnie się obtoczyły w oleju i przyprawach. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Pomidorki myjemy. Ząbki czosnku oddzielamy od siebie, ale nie obieramy. Po 20 minutowym podpiekaniu, wyciągamy ziemniaki i obracamy aby równo się zrumieniły. Między ziemniaki wkładamy całe ząbki czosnku a na wierzch układamy pomidorki zarazem z gałązkami – ładnie wyglądają i są bardziej aromatyczne. Wstawiamy jeszcze na 25 minut do piekarnika. Podajemy gorące.