Dorada pieczona z pomidorkami i ziemniakami

Drukuj
10.11.2018   Magda

Dorada to przepyszna ryba o delikatnym, białym mięsie, idealna do pieczenia w całości. Świetnie komponuje się z wszelakimi dodatkami, tak jak w tym wypadku z pieczonymi ziemniaczkami i słodkimi pomidorkami, które podczas pieczenia przechodzą delikatnie jej smakami, czosnku oraz cytryny. Tak przyrządzona ryba, razem z dodatkami to kompletna propozycja na obiad.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 wypatroszone, świeże dorady
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 plasterków z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • około 1kg ziemniaków
  • około 16 pomidorków koktajlowych
  • oliwa do skropienia

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°.

 

Zaczynamy od przygotowania ziemniaków – ziemniaki porządnie szorujemy gąbką i następnie kroimy w centymetrową kostkę. Wstawiamy do osolonej wody i gotujemy maksymalnie 3 minuty od chwili zagotowania. Odcedzamy i do gorących dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko wykładamy na blachę do pieczenia, na tyle dużą aby ziemniaki były ułożone w jednej warstwie, a na wierzch zmieszczą się jeszcze ryby. Ziemniaki skrapiamy z wierzchu oliwą i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 20 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy rybę – dokładnie ją myjemy pod bieżącą wodą, na zewnątrz i w środku. Układamy na desce do krojenia i ostrym nożem robimy po 3 nacięcia z każdej strony ryby. Rybę doprawiamy z wierzchu i od środka solą i pieprzem. Czosnek obieramy i każdy ząbek przekrawamy na pół – każdą z połówek umieszczamy w nacięciach na bokach. Cytrynę dobrze szorujemy, kroimy w plasterki – po 2 wkładamy do środka ryby, po jednym zostawiamy na wierzch. Odkładamy do chwili przyrządzenia.

 

Po wstępnym podpieczeniu ziemniaków, wyciągamy blachę. W międzyczasie zwiększamy temperaturę grzania do 200°. Układamy między ziemniakami umyte pomidorki. Na sam wierzch układamy przygotowaną wcześniej rybę. Skrapiamy ją z wierzchu oliwą, układamy plasterek cytryny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do chwili aż ryba jest gotowa – najlepiej jest sprawdzić widelcem czy mięso ryby jest białe i wypieczone.

 

Tak upieczoną rybę od razu podajemy. Na talerzu polewamy ją sokami z blachy. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *